Hlavní obsah

Římská vila aspiruje na nejdražší dům světa. Hlavně díky vzácné malbě

Podívejte se na vilu, která se zřejmě stane nejdražším domem na světě.Video: Jan Marek

 

Reklama

Na realitním trhu se schyluje k překonání rekordu: nepříliš překvapivě v prodejní ceně. Nejde ovšem o rostoucí ceny bytů, ale o nejdražší dům na světě. Titul by mohl díky skrytému pokladu patřit sídlu šlechtického rodu z Itálie.

Článek

V srdci Říma ční majestátní vila, která by už brzy mohla převzít titul nejdražšího domu na světě. „Vítejte u nás doma, jsem princezna Rita Boncompagni Ludovisi a vy nyní vstupuje do Villa Aurora,“ uvádí její dřívější rezidentka jednu z videoprohlídek.

Dům, který přežil demolici, a umění za 17 miliard

Dům pochází ze 16. století, kdy byl součástí většího komplexu Villa Ludovisi. Ten byl ale v 19. století z většiny zdemolován. Zbylý šestipatrový dům se zahradou má teď už „jen“ 2800 metrů čtverečních. Přetéká ale hodnotným uměním a malbami celkem za 670 milionů eur, což je více než 17 miliard korun.

Původ některých soch v areálu Villa Aurora a jejích zahrad se datuje až do 5. století před naším letopočtem. Vůbec nejcennější je ovšem nástěnná malba z přelomu 16. a 17. století tohoto tisíciletí od italského malíře Caravaggia. Je totiž jediná na světě a jako taková má odhadovanou cenu 310 milionů eur, tedy téměř polovinu hodnoty všeho umění v domě. Přitom je na stropě místnosti asi o ploše asi 2,75 metru čtverečních. Vyobrazuje tři římské bohy: Jupitera, Neptuna a Pluta.

O titul se možná postará hlavně drobná nástěnná malba

I díky tomuto hodnotnému kousku umění míří nemovitost v lednu do dražby s vyvolávací cenou ve výši 471 milionů eur, tedy asi 12 miliard korun. Jen pár příhozů by jí tak mohlo vysloužit titul nejdražšího prodaného domu v historii. Dosavadní rekord totiž zatím patří rezidenci Ho Tung Gardens, která se v roce 2015 prodala za 477 milionů liber, což je v přepočtu zhruba 14,4 miliardy korun.

Oněch 670 milionů eur za umění ve Ville Aurora je ovšem „konzervativní“ odhad z roku 2010, čímž se dá čekat, že dražitelé nacení dům vysoko nad jeho původní vyvolávací cenu aukčního domu Fallco Zucchetti.

Výherce aukce se nicméně zavazuje, že za dalších 11 milionů eur, tedy asi 280 milionů korun, zrenovuje poškozené části domu. Ten se kvůli dědickým sporům prodává až tři roky od smrti jeho majitele, prince Nicola Ludovisiho ze šlechtického rodu potomků papeže Řehoře XV.

Reklama

Doporučované