Hlavní obsah

Ripleyová z Vetřelce „řídila“ americkou kosmickou loď Crew Dragon. Poprvé odstartovala k ISS

Podívejte se, jak vypadal testovací let kosmické lodi Crew Dragon.Video: NASA

 

Reklama

Plavidlo Crew Dragon vyrazilo k Mezinárodní vesmírné stanici tentokrát bez posádky. Nahradila ji figurína se senzory. V budoucnu by ale loď měla být schopná ke stanici dopravit až sedmičlennou posádku.

Článek

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě dnes odstartovala k prvnímu testovacímu letu nová kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX. Plavidlo Crew Dragon, které je určeno pro dopravu lidí do kosmu, letělo bez posádky, v křesle pro astronauty ale byla figurína se senzory.

Figurína se jmenuje Ripleyová podle Ellen Ripleyové, hlavní postavy filmu Vetřelec z roku 1979. Oblečena je v letovém skafandru, který společnost SpaceX pro svůj pilotovaný program kosmických letů vyvinula.

Start Crew Dragonu byl stanoven na 02:49 místního času (08:49 SEČ). Loď, kterou do kosmu vynesla již osvědčená raketa Falcon 9, zamířila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), s níž se spojila v automatickém režimu. U orbitálního komplexu stráví asi dva týdny a poté se vydá zpět na Zemi, kde přistane na padácích do vod Atlantického oceánu. Pokud se při testovacím letu nevyskytnou žádné komplikace, bude v červenci následovat druhá zkušební mise, tentokrát již s lidskou posádkou.

Crew Dragon, který je schopen do kosmu dopravit sedm astronautů, není jedinou lodí, díky které se Američané v programu pilotovaných letů zbaví závislosti na Rusku. Společnost Boeing na duben připravuje testovací let své lodi CTS-100 Starliner bez posádky, v srpnu pak chce poprvé letět s astronauty. Vedle toho americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus vyvíjejí pro NASA další kosmickou loď Orion.

Reklama

Související témata:

Doporučované