Hlavní obsah

Risk je zisk, řekli si Češi a nakoupili kryptoměny za 3,6 miliardy

Foto: Shutterstock/CKA, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Češi hledají způsob, jak ochránit peníze před inflací, a část vsadila na kryptoměny. Řada analytiků však předtím varuje – jde o hodně rizikovou investici, která se nemusí vyplatit.

Článek

Češi v červenci nakoupili kryptoměny za zhruba 200 milionů korun. To je dvojnásobek proti loňsku, ale zároveň to znamená zpomalení růstu ze začátku roku. Od začátku roku již zájemci z tuzemska nakoupili kryptoměny za více než 3,6 miliardy korun, meziroční nárůst je i v tomto případě dvojnásobný. Vyplývá to z údajů největšího tuzemského obchodníka Bit.plus.

Největší zájem je stále o obchodování s bitcoiny, které tvoří většinu objemu. Kurz bitcoinu v posledních třech týdnech vzrostl podle serveru Kurzy.cz z 30000 dolarů na více než 40000 dolarů, tedy o třetinu a v současnosti se obchoduje kolem 39000 dolarů. To je o 250 procent více než před rokem.

„Bitcoin velkou část měsíce čekal na nějaký pozitivní impuls. Tím se nakonec ukázala být podpora od majitele Tesly Elona Muska na konferenci věnované kryptoměnám The B Word nebo šéfa Twitteru Jacka Dorseyho,“ uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Další vývoj bude záležet nejen na vyjádření velkých investorů, ale i na vývoji inflace a dalších ukazatelů velkých světových ekonomik. Případný růst inflace nebo snížení úrokových sazeb ve snaze podpořit ekonomický růst by mohlo zájem o kryptoměny jako alternativní investici s vysokým výnosem ale i rizikem podpořit.

Analytik poradenské společnosti Finlord Boris Tomčiak při červencovém propadu cen bitcoinu ČTK řekl, že přidaná hodnota kryptoměn je velmi nízká. Uvedl, že pokud by se teď celý obor vypnul, tak to ve světě nevyvolá žádný větší problém. Odvětví se podle něj zvrhlo jenom na sledování ceny kryptoměn, jejich využití v ekonomických transakcích, jako jsou třeba platby u obchodníků, je minimální, dodal.

Bitcoin podle analytika investiční společnosti Portu Vratislava Zámiše přinesl letos případným investorům více než 25 procentní výnos. Americký index S&P 500 posílil za stejné období o 17,5 procenta.

„Vysoká volatilita z prvních sedmi měsíců opět ukázala, že bitcoin je zajímavá riziková investice, ale rozhodně ne udržitel hodnoty nebo substitut zlata, tak jak se někteří snažili a stále snaží tvrdit. To stejné platí i o tzv. altcoinech, tedy ostatních kryptoměnách. Například cena Etherea vyrostla v prvních měsících roku 2021 o více než 480 procent na květnových 4300 USD. Během necelých dvou týdnů ale poklesla o více než 50 procent pod 2000 USD. Aktuálně stojí Ethereum zhruba 2500 USD a případní investoři tak od začátku roku zhodnotili své peníze o 240 procent,“ podotkl.

Reklama

Doporučované