Hlavní obsah

Riskantní krok, kterého se zalekl Babiš. Jak se promořuje populace?

Foto: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Roman Prymula jedním slovem - promoření - vyděsil celé Česko.

Reklama

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula chce promořit populaci. Andrej Babiš je proti. Imunoložka Blanka Říhová si myslí, že nechat Česko promořit je riskantní. Celá populace by ale podle ní malou vakcinaci potřebovala.

Článek

Promoření populace. Termín, který zní dost strašidelně. Nakonec ale nemusí znamenat nic jiného, než že se mladí a zdraví lidé dostanou v omezené míře do kontaktu s koronavirem a zvýší tím svou imunitu vůči nemoci. Cestou k tomu by mohlo být právě plánové omezení některých mimořádných opatření - třeba otevření části obchodů, služeb a sportovišť.

„Budu se snažit, abychom omezující opatření cílili na populaci starších a rizikových osob a ve zbytku populace život otevřeli, aby došlo k jejímu promoření,“ řekl v neděli v rozhovoru pro DVTV Roman Prymula.

Na veřejnosti se tak začalo diskutovat o promoření Česka. Tohoto spojení a vyjádření donedávna šéfa Ústředního krizového štábu se lekli jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak Prymulův nástupce v čele hlavního rozhodovacího tělesa v průběhu pandemie Jan Hamáček (ČSSD).

„Je to velice riskantní. Neumím si to představit. My jdeme cestou chytré karantény,“ řekl Babiš Radiožurnálu.

„Byl bych velmi rád, kdyby takováto diskuse proběhla nejdřív na vládě nebo na Ústředním krizovém štábu a až potom abychom tuto debatu vedli v médiích,“ řekl v neděli po jednání stálé pracovní skupiny štábu Hamáček.

Ne promoření, ale vakcinace

Jistá si Prymulovým návrhem není ani imunoložka Blanka Říhová.

„Prymula je člověk na svém místě, ale jak si představuje, aby mu epidemie někde neutekla, to netuším,“ řekla Seznam Zprávám Říhová.

Jedním dechem ale dodává, že by česká společnost potřebovala přijít v menší míře s novým typem koronaviru do kontaktu, a vytvořit si tak protilátky.

„Chtělo by to malou vakcinaci, aby ta nálož viru nebyla pro organismus moc veliká, protože to se zvládá špatně, ať jste mladý, nebo starý,“ vysvětluje Říhová.

„Budete nosit roušku a dodržovat všechna nařízení, pak si ji ale špatně sundáte nebo si neumyjete dostatečně ruce a přijdete s virem do kontaktu. Dojde tak k nakažení, ale jen minimálnímu, se kterým se imunitní systém může vypořádat, a člověk se tak stane odolným. Mladí a zdraví lidé by se takhle mohli proimunizovat třeba na znovu otevřených sportovištích,“ dodává Říhová.

Bývalá ředitelka Mikrobiologického ústavu AV ČR nepoužívá slovo promoření, ale vakcinace. Přitom mluví o tom samém, co v rozhovoru pro DVTV popsal i Prymula. Že nejde o žádný myšlenkový obrat potvrzuje i šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Od začátku říkáme, že bude docházet i k určitému promořování populace. Cílem je pokusit se ho řídit tak, aby nedocházelo k nekontrolovanému šíření viru,“ řekl Vojtěch.

Prymula tak v podstatě popsal pouze to, co se bude dít ve veřejném prostoru, až se začnou rozvolňovat mimořádná opatření. Jako epidemiolog použil odborné slovo promoření, kterého se zalekli Babiš, Hamáček a s nimi i značná část veřejnosti. Nejde přitom o nic jiného, než že se lidé na sportovištích a v obchodech dostanou v malé míře do kontaktu s koronavirem, a část společnosti by se mohla slovy Říhové proimunizovat.

Reklama

Doporučované