Hlavní obsah

Jako staří Egypťané. Vědci vyplouvají na víc než tisíc kilometrů dlouhou trať. Udrží je rákosová loď ?

Loď ABORA IV.Video: Petr Juna, AP

 

Reklama

Z Černého moře do Egejského se rozhodl vydat mezinárodní tým vědců a dobrodruhů. Jejich úkolem je zjistit, jestli se starověcí Egypťané mohli plavit u pobřeží Bulharska.

Článek

Žádné moderní technologie ani při stavbě, ani při plavbě. Jediné moderní zařízení na palubě bude to, které expedici zachrání v případě neúspěchu. Tým složený z vědců a dobrodruhů z celého světa si dal za úkol zjistit, jestli starověcí Egypťané skutečně mohli plout vodami Černého moře a získávat tam suroviny, které jim jejich země nemohla poskytnout. Jako například železo, které mělo zásadní roli při stavbě pyramid.

Plavba v rámci projektu nazvaného ABORA IV začíná v malém bulharském přístavním městě Beloslav a povede přes Bospor, Dardanely a Egejské moře na Krétu. Více než 1300 kilometrů dlouhou cestu provede skupina na 14 metrů dlouhé a 13 tun těžké replice egyptské lodi. Tu začali nadšenci stavět na začátku letošního roku a v současné době je na vodě v Beloslavu, aby se nasákla.

Nejde o první misi pod jménem ABORA. Poslední byla v roce 2007, kdy se v rámci podobného projektu snažili dobrodruzi dokázat, že jde na podobném plavidle doplout z New Yorku na jih Španělska. Série extrémně silných větrů však poškodila konstrukci lodi a výzkumníci museli být zachráněni. Podle dobrovolníka Marka Palese to však bude tentokrát jiné. „Jsem si stoprocentně jistý, že tahle loď se nikdy nepotopí,“ uvedl Pales pro AFP.

Reklama

Související témata:

Doporučované