Hlavní obsah

Řítící se budova, prach a lidé v panice. Češka natočila záběry během zemětřesení

Situaci při zemětřesení natočila Češka žijící na ostrově Lombok. Video: Monika Bérešová

 

Reklama

Indonéský ostrov Lombok v neděli zasáhlo silné zemětřesení, od té doby došlo k dalším 350 otřesům. Přeživší nyní doufají v návrat k běžnému životu.

Článek

Obyvatelé indonéského ostrova Lombok, který nedávno zasáhlo zemětřesení o síle 6,9 stupně, při němž zemřelo nejméně 319 lidí, se snaží o návrat k běžnému životu. Mnoho z nich pobývá v uprchlických táborech a doufá v návrat domů, píše agentura Reuters.

Lidé ve vesnici Pemenang se v pátek sešli ke společné modlitbě poblíž zničené mešity. Obyvatelé doufají, že jejich modlitby pomůžou uklidnit vyděšené a traumatizované. Na místě pomáhají pomocní pracovníci a připravují nouzové bydlení a místa k modlitbám, ale nedostatek jídla a špatná logistika tyto snahy komplikují.

Rozhovor s Češkou žijící na LombokuVideo: Petra Krmelová

Ve čtvrtek vzrostla bilance obětí nedělního zemětřesení na 319 mrtvých. Lombok zasáhly další mohutné otřesy, tentokrát o síle 6,2 stupně, oznámil indonéský meteorologický úřad. Lidé vybíhali v panice na ulici a mnohé budovy se zřítily.

Nedělní zemětřesení mělo intenzitu 6,9 stupně. Podle představitele lombocké pobočky Červeného kříže bylo mimořádně ničivé a některé vesnice otřesy zcela srovnaly se zemí.

Záběry trosek domů z dronu:

Češka na Lomboku dronem natočila poničené domy.Video: Monika Bérešová

Na ostrově v té době bylo i několik desítek českých turistů, z nichž většina cestovala individuálně a následně se přesunula na Bali. V této populární destinaci, kde je nyní hlavní sezona, je kolem 500 českých turistů, řekl ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Bilance obětí neštěstí zřejmě ještě poroste, uvedl mluvčí indonéského úřadu pro řešení přírodních katastrof Sutopo Purwo Nugroho a upozornil, že záchranáři stále prohledávají trosky a postupně se dostávají do odlehlejších částí ostrova. Pomoc se podle něj stále ještě nedostala do některých izolovaných oblastí na severu Lomboku.

Během nedělního zemětřesení bylo zničeno bezmála 68 tisíc domů, bez střechy nad hlavou tak podle posledních informací zůstává zhruba 280 tisíc lidí. Těžce zraněno bylo nejméně 1400 lidí. Červený kříž uvedl, že se nyní soustředí na pomoc pro zhruba 20 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované