Hlavní obsah

Rittig nevinen. V případu tunelování Oleo Chemical uspěl ale jen částečně

Zpravodaj Seznam Zprávy líčí průběh soudu o případu Oleo Chemical.

 

Reklama

Mezi deseti obviněnými byli vedle lobbisty Rittiga a jeho právníků také zakladatelé firmy. Ti byli nepravomocně odsouzeni až k tříletým trestům vězení.

Článek

Pražský městský soud zprostil obžaloby z tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical lobbistu Ivo Rittiga a jeho právníky. V hlavním líčení se neprokázalo, že by skutky spáchali právě oni. Jednu část případu, vyvádění peněz přes karibskou firmu Cokeville Assets, však soud vrátil k došetření a bude se o ni jednat jako o samostatné kauze.

Pro Ivo Rittiga tak případ skončil jen částečným vítězstvím.

Bývalé majitele firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka, šéfa výroby Radomíra Kučeru a Petera Kmetě, Rittigova obchodního partnera, uznal soud vinnými. Verdikt ale není pravomocný, obě strany se na místě odvolaly.

Urbánkovi soud uložil tříletý trest vězení a pětiletý zákaz činnosti. Na tři roky poslal do vězení také Kmetě, kterému zároveň dal i peněžitý trest milion korun. U Jirounka, jenž byl nedávno pravomocně odsouzen kvůli padělání směnky k šestiletému odnětí svobody, soud od dalšího potrestání upustil. Kučerovi pak uložil podmíněný trest.

Podle verdiktu se čtveřice dopustila porušení povinnosti při správě cizího majetku, Urbánek s Jirounkem navíc také krácení daní. Akcionářům Olea údajně způsobili škodu téměř 20 milionů korun.

Policistům pomohl případ rozkrýt účetní Jaroslav Kubiska, který od začátku usiluje o pozici spolupracujícího obviněného.

Podle obžaloby postavené ve značné míře na Kubiskově svědectví platila petrochemická firma Oleo Chemical za poradenství karibské společnosti Cokeville Assets, kterou vlastní Rittigův obchodní partner Peter Kmeť. Rittig spojitost s Kmeťovou firmou odmítl a tvrdí, že od Olea nedostal ani korunu. Podle obžaloby si za peníze z provizí mimo jiné koupil apartmán v Dubaji.

Ivo Rittig vede v posledních měsících před soudy řadu případů. Kromě těch, kdy vystupuje jako obžalovaný, vedl několik sporů o satisfakci v občanskoprávních sporech.

Video: Ivo Rittig měl dva soudy najednou, nepřišel ani na jeden

Ivo Rittig měl dva soudy.Video: Hanuš Hanslík

Reklama

Doporučované