Hlavní obsah

Rittig vypovídal kvůli jízdenkové kauze. Nic jsem neukradl, Dvořáka znám z golfu, řekl u soudu

Kvůli množství obžalovaných musí Městský soud v Praze kauzu řešit v největší soudní síni, kterou má k dispozici.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

aktualizováno •

Městský soud v Praze má na programu dlouho očekávaný výslech kontroverzního lobbisty Ivo Rittiga. Výslech je součástí procesu v takzvané jízdenkové kauze, ve které měli obžalovaní včetně Rittiga připravit pražský dopravní podnik skoro o půl miliardy korun.

Článek

Rittig před vstupem do soudní síně nechtěl médiím odpovídat na žádné otázky. Řekl pouze, že se na výslech připravoval. Odmítl ale říct, jak dlouho bude jeho řeč trvat a zda hodlá odpovídat na otázky soudu a státního zástupce.

Rittigova výpověď začala deset minut před polednem a trvala jen necelou půlhodinu. „Neměl jsem nic společného s firmami Cross Point nebo Neograph," prohlásil úvodem svého vyjádření Rittig, který čelí obvinění z praní špinavých peněz. Popsal i svůj vztah k ostatním obžalovaným, které prý z velké části vůbec nezná. Zdůraznil, že nikdy neobchodoval s bývalým ředitelem dopravního podniku Martinem Dvořákem, kterého prý zná jen z golfu. Popřel, že by se podílel na jakékoliv trestné činnosti.

Rittig zmínil i to, že byl zproštěn viny v kauze tunelování firmy Oleo Chemical, kde prý proti němu stejný státní zástupce – Adam Borgula – shromáždil stejný důkazní materiál. Žalobce poté řekl novinářům, že důkazy totožné nejsou. Rittig je obžalovaný ještě v případu vyzrazení utajované informace BIS, k němuž se pražský městský soud vrátí 27. prosince.

V kauze Olea se osvobození dočkali i lobbistovi právníci David Michal a Karolína Babáková. Vinu popírají i tentokrát. „Zcela odmítám, že bych se podílel na páchání údajné trestné činnosti," uvedl Michal, podle nějž si Borgula vybírá důkazy selektivně a trvale ignoruje ty, které vyznívají ve prospěch obhajoby. Tvrzení, že peníze skončily u Rittiga a Dvořáka, právník nazval jako „drzé a ničím nepodložené".

Na lavici obžalovaných zasedlo celkem sedmnáct lidí, včetně Dvořáka. Ten v kauze vypovídal jako první už v polovině října. Hájil se tím, že nezpůsobil žádnou škodu a nemohlo tak podle něho dojít k trestnému činu.

Po Dvořákovi vypovídal celkem tři dny spolupracující obviněný Jaroslav Kubiska. Jde o účetního, který měl účetní operace tunelující dopravní podnik vyřizovat a pomohl policii celý případ rozkrýt. Je jediným obžalovaným, který se přiznal.

Kvůli množství obžalovaných musí Městský soud v Praze kauzu řešit v největší soudní síni, kterou má k dispozici. I tak ale není jednoduché všechny obžalované spolu s jejich obhájci v soudní síni usadit.

Proces má objasnit údajné tunelování pražského dopravního podniku, které policie řešila od roku 2010. Teprve před rokem pak podal státní zástupce ve věci obžalobu k soudu.

Dopravní podnik podle obžaloby uzavřel nevýhodnou smlouvu na výrobu jízdenek s firmou Neograph. Obchod měla zprostředkovat firma Cokeville Assets, kterou ovládat obchodní partner Ivo Rittiga Petr Kmeť. Policisté předpokládají, že právě za touto firmou ve skutečnosti stál sám Rittig. Neograph odváděl firmě z každé dodané jízdenky sedmnáct haléřů.

Z pražského dopravního podniku bylo tímto způsobem podle obžaloby vyvedeno přes čtyři sta padesát milionů korun.

Část obžalovaných státní zástupce podezřívá z trestných činů zneužití informace v obchodním styku, praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Za to jim hrozí až osm let vězení. Někteří obžalovaní jsou podezřelí také ze zpronevěry, těm hrozí až deset let.

Případ pomohl policii objasnit také bývalý obchodní ředitel společnosti Neograph Vladimír Sitta mladší. Ten byl původně obžalovaný z tunelování firmy Neograph, ale na začátku října ho Vrchní soud v Praze pravomocně osvobodil.

Zatím není jasné, jak dlouho bude proces v této kauze trvat. Neskončí zřejmě dříve než na podzim příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované