Hlavní obsah

Rituální popravy předsedů nic neřeší, říká Šmarda. Sám ale z vedení odchází

Foto: Facebook Michala Šmardy

Michal Šmarda se senátorem za ČSSD nestane.

Reklama

Kandidát ČSSD do Senátu Michal Šmarda neuspěl. V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že ač je nyní místopředsedou strany, na nadcházejícím sjezdu do vedení kandidovat nebude. Jeho plán na spojení levice podle něj neobstál.

Článek

Michal Šmarda prohrál souboj o senátorský mandát v obvodu Žďár nad Sázavou s Josefem Klementem za KDU-ČSL, který získal 59,81 procenta hlasů - tedy téměř o dvacet procent více než někdejší uchazeč o post ministra kultury.

„Je to jasný signál, abych zůstal starostou Nového Města na Moravě. Takže nevidím důvod k tomu, abych usiloval o post ve vedení strany, když se mi nepovedlo získat důvěru ve svém volebním obvodu,“ řekl Seznam Zprávám.

ČSSD v letošních senátních volbách neobhájila ani jeden z deseti mandátů. Zbyli jí jen tři senátoři, což k vlastnímu senátorskému klubu nestačí. Končí i její dlouholetý senátor Milan Štěch. Podle Šmardy musí přijít radikální změna strany, protože voliči tím dali jasně najevo, že nesouhlasí s tím, kam strana směřuje.

Nepovedlo se vám vyhrát souboj o senátorské křeslo. Jak prohru vnímáte?

Považuji to za jednoznačný signál. Můj protikandidát dostal velmi silný mandát ve Žďáru nad Sázavou a díky tomu bude obvod reprezentovat v Senátu. Je potřeba mu k tomu poblahopřát a doufat, že našim lidem přinese užitek.

Říkal jste, že pokud byste vyhrál, tak byste se chtěl více angažovat ve vedení strany. To tedy padá?

Myslel jsem to tak, že pokud bych získal senátorské křeslo, tak bych se zabýval centrální politikou, protože bych měl podporu voličů. Já jsem ale důvěru voličů nezískal, takže to je jasný signál, abych zůstal starostou Nového Města na Moravě.

Takže na post místopředsedy strany už kandidovat nebudete?

Nebudu, protože tento výsledek voleb mi dal jasně najevo, abych se nemotal do nesmyslů v Praze. Takže nevidím důvod k tomu, abych usiloval o post ve vedení strany, když se mi nepovedlo získat důvěru ve svém volebním obvodu. Stranu mají vést lidé, kteří mají důvěru voličů.

ČSSD v letošních senátních volbách neobhájila ani jeden z deseti mandátů. Jak si to vysvětlujete?

Je mi to líto, ale myslím si, že je potřeba, aby se sociální demokracie radikálně změnila, protože se od ní voliči odvrací. Je to vidět na tomto výsledku a je to evidentní, byla by tedy hloupost nad tím zavírat oči. Já jsem se chtěl pokusit o změnu sociální demokracie, ale s mojí vizí, kterou jsem měl, jsme nikoho u nás nepřesvědčil, takže teď je to na dalších sociálních demokratech, aby se o to pokusili oni.

Není špatným signálem pro stranu, že post nedokáže obhájit ani dlouholetý senátor Milan Štěch?

Je to poslední kapka v tom směru - že sociální demokracie se nad sebou musí vážně zamyslet. ČSSD musí projít radikální změnou. Já jsem recept na změnu nabízel, ale bohužel to nedopadlo. Je tedy na předsedovi Hamáčkovi a Janě Maláčové, jak se s tímto úkolem poperou.

Jakou radikální změnu podle vás vaše strana potřebuje?

Je jasné, že to, jak je strana vedena, tak voliči nepodporují. Prostě to nepřináší výsledek a je potřeba se zamyslet, co děláme špatně.

To jste ale říkali i po posledních volbách a teď znovu. Tak není problém v současném vedení v čele s Janem Hamáčkem?

Po sněmovních volbách jsme to říkali, ale žádná změna nenastala. Co se týče změny předsedy, tak už jsme popravili několik předsedů a nikdy to nebylo k lepšímu. Myslím si, že to není řešení. Musíme si přestat hrát na rituální popravy předsedů a musíme se změnit zgruntu. Jan Hamáček navíc vede vládní delegaci sociální demokracie, kdyby nebyl předsedou, tak to podkope jeho roli ve vládě, takže by situace byla ještě horší.

Jak přesně jste chtěl sociální demokracii změnit?

Tu vizi jsem naznačil už ve způsobu, jakým jsem kandidoval - tedy společně se Zelenými a hnutím Budoucnost. Jsou to levicové strany, se kterými se musíme spojit. Chtěl jsem hledat způsoby, jak levicové strany sjednocovat a ne je rozdělovat.

Reklama

Doporučované