Hlavní obsah

Rizika očkovací akce. Popsal je expert, který „přišel“, ale odmítli ho

Foto: M.Moira, Shutterstock.com

Hromadná vakcinace proti covidu-19 vyvolává řadu otázek. Ani experti na logistiku zatím netuší, jak bude „největší logistický projekt v dějinách země“ fungovat. Snímek je ilustrační.

Reklama

Prezident Logistické akademie Jaroslav Bazala popisuje, jak experti nabídli státu pomoc v logistice očkování proti covidu-19 a jak nabídka nebyla vyslyšena.

Článek

Hromadné očkování proti covidu-19 je vládními politiky označováno za největší logistickou operaci v dějinách země. Když se ale redakce Seznam Zpráv dotazovala na Ministerstvu zdravotnictví, se kterými experty na logistiku přípravu celého obřího projektu řešili, žádnou konkrétní informaci resort neposkytl.

Stejná otázka byla směřována i na hlavního koordinátora očkovací strategie Zdeňka Blahutu. „Řešíme vše s držiteli distribučního oprávnění pro léčivé přípravky,“ uvedl nakonec, aniž by uvedl konkrétní jména. Vše prý bude moci specifikovat teprve poté, až bude vybrán distributor vakcín. Jak už uvedly Seznam Zprávy, na poslední chvíli jej teď vybírají zdravotní pojišťovny.

Jak bude logistika vakcinačního megaprojektu nakonec řešena, s napětím očekává i prezident Logistické akademie a zakládající člen Komory logistických auditorů Jaroslav Bazala. V rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, jak zhruba před měsícem poslal ministru zdravotnictví Janovi Blatnému skrze datovou schránku dopis, v němž mu jménem obou institucí nabízel v očkovací akci expertní pomoc.

Nabídka prý ale nebyla vyslyšena. „Vadí mi, že vůbec nevíme, jak je logistika uchopena,“ uvádí Jaroslav Bazala.

Co vám pan ministr Blatný na váš dopis odepsal?

Dostal jsem od něj odpověď už za dva dny, že děkuje za nabídku a že to postupuje k dalšímu zpracování. Ale od té doby už nic dalšího nepřišlo.

Foto: Komora logistických audtorů

Logistik Jaroslav Bazala: Poděkovali a už se neozvali, říká o tom, jak dopadla nabídka pomoci státu při očkovací akci proti covidu.

Co konkrétně jste ministerstvu nabízeli?

Za Logistickou akademii a za Komoru logistických auditorů jsem napsal, že bychom byli schopni nabídnout své zkušenosti a služby. Pomoci s celou logistickou koncepcí. Využít zkušenosti lidí, kteří pracovali na řadě velkých logistických projektů.

Souhlasíte s názorem, že jde o zcela výjimečný logistický projekt?

Určitě ano.

V čem je z vašeho pohledu tak náročný?

Celý proces vakcinace může být výrazně ovlivňován celou řadou faktorů. Taková velmi jednoduchá definice logistiky je, že musí být správné věci včas na správném místě. Také ale za co nejnižší cenu, aby to nestálo majlant. A toho všeho dosáhnout nebude určitě jednoduché.

Kde vidíte hlavní úskalí?

Když mluvíme o správných věcech, jsou to v tomto případě vakcíny. O nich rozhodují odborníci, epidemiologové, vakcinologové a další. A vakcín bude hned několik od různých výrobců, přičemž mají i různé požadavky na logistiku. Některé se musí zmrazit, jiné ne. Je několik zdrojů vakcín, a tedy i několik neznámých a možností, jak je objednávat, jak namixovat portfolio dodávek. Jde i o to, kdo z výrobců bude mít odpovídající výrobní kapacity a bude mít zrovna možnost dodávat do Česka.

Další věc je správné místo. Je otázkou, zda můžeme vystačit s tím, co dnes máme k dispozici ve zdravotnictví - síť nemocnic a síť praktických lékařů. V jiných zemích jako třeba ve Velké Británii jdou od počátku cestou velkých očkovacích center. Vytipovali pro to i tělocvičny, sportovní haly atd. A samozřejmě jde i o to, mít pro ta centra dostatek personálu.

Mluvil jste i o správném čase dodávek.

A to je možná z hlediska logistiky to nejsložitější. Bude záležet na tom, jaká bude poptávka. Začátek je jasný - první jsou očkováni zdravotníci, záchranáři, potom všechny ohrožené skupiny obyvatel, nakonec široká veřejnost. Ale někteří se z toho registru budou třeba i odhlašovat, a to je další z těch vstupů, který se bude průběžně měnit.

Jak zabránit výpadkům

Co by tedy s tím vším udělali experti na logistiku, když je kolem hromadné vakcinace tolik otazníků?

Současná logistika pro složité úlohy toho typu využívá takzvanou dynamickou simulaci. Jde o napodobování chování reálného systému ve virtuálním prostředí. Pro vakcinaci by to byl ideální model, který je k dispozici a funguje. A i o tom jsem psal panu ministru Blatnému.

V čem je to výhodné, když si v digitálním prostředí modelujete různé situace? Předejdete tak krizi?

Přesně tak. Tam se všechny tyto vstupy dají měnit. Právě podle toho, jak se vyvíjí situace. Ten model lze doplňovat a upravovat podle daného vývoje. Zejména slouží k predikci toho, kolik potřebujeme kapacit a jakých. Aby nedocházelo k tomu, že bude dost velká poptávka a nebude dostatek vakcín. Nebo bude zrovna dost vakcín, které mají ale třeba kratší expirační dobu, ale nebude tu dost lidí, kteří vakcínu budou chtít. Lidé třeba také začnou preferovat jednu konkrétní vakcínu.

Takže dynamická simulace umožňuje nasimulovat řadu variant a zejména podle aktuálního vývoje situace predikovat, co se stane. Plánovat i kapacity, plánovat termíny očkování… Já mám třeba obavy, že lidé se budou hlásit do registru a potom jim bude chodit, že se ten termín bude muset posunout, že se to nestihne.

Dynamický model je schopen absorbovat, co je k dispozici, a simulovat různé scénáře. Zejména, když dojde k nějakému výpadku, k nějaké změně, havárii, tak ten model je schopen to okamžitě zpracovat a nasimulovat nějaký scénář, který z krizové situace vede ven.

Lze využít zkušenosti ze světa?

Kdybych se někde poohlížel, jak to celé vyřešili, tak asi v Německu. Tam jsou excelentní logistici a precizní přípraváři. Ale možná nám jsou bližší Nizozemci jako menší národ, kteří jsou v logistice také světová špička. Nevím, jak mají předpřipravenou vakcinaci, ale soudím, že to budou mít také perfektně zvládnuto.

Jak moc je v celém tom systému důležitá centrálně řízená distribuce s jedním centrálním skladem, přes který půjdou všechny vakcíny?

Všechny velké masové distribuce, které probíhají na našem trhu, což jsou dnes třeba e-shopy, mohou probíhat z jediného místa. A to se týká i zdravotnického materiálu. ČR není tak velká země a vše je s logistickými providery dosažitelné v řádu hodin. Ale samozřejmě půjde i o to, aby centrální sklad byl řádně technologicky vybaven, hlavně z hlediska nároků na chladový řetězec pro jednotlivé vakcíny.

Asi by se pochlubili

A myslíte, že někdo nad logistikou skutečně takto uvažoval?

Nejsem si jistý, ale možná ano. Ten model každopádně už mohl být dávno hotový, dávno, několik měsíců. My máme v republice celou řadu odborníků a firem, kteří toto umí dělat.

Snažili jsme se zjistit, zda Ministerstvo zdravotnictví spolupracuje s některými experty na logistiku, ale žádnou konkrétní odpověď jsme nedostali. Vy víte o někom, kdo na tom spolupracuje?

Já jsem jenom zachytil, že snad byla oslovena KPMG, což je velká nadnárodní poradenská firma, ale netuším, jak to dopadlo. Každopádně třeba v Komoře logistických auditorů máme řadu expertů na onu dynamickou simulaci. A také tam máme lidi přímo zaměřené na oblast zdravotnictví. Je škoda, že toto know-how nebylo využito. Nicméně dostal jsem od pana ministra slušnou odpověď…

Co se stane, pokud logistika nebude správně podchycena?

Bude docházet k tomu, že se bude vše prodražovat, zdržovat, nebudeme třeba schopni splnit stanovené termíny. Z toho mám docela obavu.

Působí na vás celý ten systém srozumitelně?

Vadí mi, že vůbec nevíme, jak je logistika uchopena. Mám obavu, že je to na vodě, ale nechci nikoho bezdůvodně podezírat. Možná, že to opravdu někdo řeší skutečně profesionálně. Možná to, co říkám, tak i na ministerstvu dělají, ale nikde jsem zatím o tom nic neviděl a neslyšel. Myslím ale, že kdyby logistika byla uchopena dobře a na odborné bázi, tak by se s tím už někde pochlubili.

Reklama

Doporučované