Hlavní obsah

Riziko je extrémní. Výlet do lesa nebo svatba se můžou proměnit v katastrofu

Hasiči varují před rizikem lesních požárů. V Libereckém kraji letos v létě zaznamenali jejich nárůst zhruba o sto procent.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před zvýšeným rizikem lesních požárů varují hasiči v Libereckém kraji. Jen v tomto týdnu vyjížděli k více než dvaceti případům. Žádný z nich si naštěstí nevyžádal oběti na životech.

Článek

U více než 150 lesních požárů už musely od začátku léta zasahovat jednotky hasičů Libereckého kraje. Ve srovnání s loňským rokem jde zhruba o stoprocentní nárůst. Na svědomí je mají hlavně lidé, kteří v době sucha ignorují zákaz rozdělávání otevřených ohňů.

Škody dosahují mnoha milionů korun. „Od 1. června jsme vyjeli v našem kraji k 723 případům požárů. Z toho 150 jich bylo v přírodním prostředí,” upozorňuje mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková.

Požáry v otevřeném prostoru, zejména v členitém horském terénu, znamenají pro hasiče při tropických vedrech noční můru. Dostat je pod kontrolu a zamezit dalšímu šíření zpravidla znamená nasazení většího počtu záchranářů a leteckou techniku. Stalo se tak i u rozsáhlého lesního požáru začátkem týdne ve Středočeském kraji, kde zasahovalo 200 záchranářů, 40 jednotek, dvě helikoptéry a jedno letadlo.

Plameny se vznítily od projíždějící vlakové soupravy. Postupně pak pronikaly i do lesů. „Důvodem byla technická závada na vlaku. Naši vyšetřovatelé ve spolupráci s policií na zjištění příčiny intenzivně spolupracovali a závěr je pro nás jasný,” uvedl řídící důstojník zásahu Jan Hadrbolec z Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

K vysokým škodám na majetku může dojít za pár vteřin. A nemusí jít jen o technickou závadu. Kromě toho, že lidé nerespektují úředně vydaný zákaz o rozdělávání otevřeného ohně, podceňují i prevenci. Přitom stačí malá nepozornost během návštěvy lesa, táborových her nebo třeba svatební oslavy, a den může skončit katastrofou. „Apelujeme na lidi, aby v tomto období nepoužívali ani zábavnou pyrotechniku, různé louče a lampiony štěstí a podobně. Taková věc se může proměnit spíš v nebezpečnou zbraň,” upozorňuje mluvčí HZS Libereckého kraje Pavlína Bílková.

Při požárech v otevřeném prostoru živel vedle travnatých ploch a lesů často zachvátí i nemovitosti. Pokud se nacházejí v členitém terénu, šance na jejich záchranu je minimální.  K zatím poslední takové události došlo v noci na čtvrtek, kdy plameny z dosud neznámých příčin zničily roubenou chalupu v Josefově Dole. Škoda podle vyšetřovatelů přesáhne částku milion korun.

Reklama

Doporučované