Hlavní obsah

Riziko, které se nepodařilo uhlídat. Covid se šíří sociálními službami

Foto: Getty Images

Obava se stala realitou. Zařízení sociálních služeb patří mezi nejčastější ohniska nákazy koronavirem.

Reklama

Přestože je v Česku aktuální situace okolo koronaviru stabilní, důvod k velkému optimismu to zatím není. Nákaza se nadále silně šíří zařízeními sociální péče a v rizikových skupinách.

Článek

Opatření, kterými se vláda snaží udržet mírnější vývoj koronavirové epidemie, budou trvat ještě nejméně tři týdny. Při páteční tiskové konferenci to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) zdůraznil. „Prosím vás, dodržujme všichni nastavená opatření. Čím více je budeme dodržovat, tím kratší dobu budou trvat,“ dodal.

Jedním z faktorů, který nedovoluje myslet ohledně vývoje příliš nadšeně, je zejména stále se šířící nákaza mezi těmi, kterým statisticky hrozí těžší průběh nákazy covid-19 spojený mimo jiné s hospitalizací a potřebou intenzivní péče v nemocnici.

V říjnu byl koronavirus v Česku diagnostikován 264 338 lidem. Pro srovnání – za celé září bylo diagnostikovaných 46 132. Znepokojivé přitom je zejména to, že se navzdory několikanásobně vyššímu počtu pozitivně testovaných zvýšil podíl, který z celkového počtu tvoří právě rizikové skupiny.

V říjnu bylo téměř 15 procent z diagnostikovaných ve věku 65 let a více – celkem jde o 38 802 lidí. Ve věku 75 let a více potom bylo sedm procent diagnostikovaných, dohromady tedy 18 398 lidí.

Stále je přitom řeč o těch nakažených, které odhalí oficiální testování. Odborníci se však shodují, že skutečné počty budou několikanásobně vyšší.

Foto: MZČR, ÚZIS

Nárůst počtu diagnostikovaných a nárůst podílu nakažených ve vyšších věkových kategorií podle posledních dat ÚZIS.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických studií a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je trend i nadále vzrůstající a ze všech ostatních také nejvíce rizikový. Během následujících týdnů se u části těchto lidí vyvine těžší forma choroby covid-19 a budou vyžadovat nemocniční péči.

Mezi nejčastější ohniska nákazy v Česku se zároveň zařadila nejvíce citlivá místa - sociální zařízení a sociálně zdravotní zařízení. Od začátku epidemie se přitom mluví o tom, že právě ta musí být nejvíce chráněna.

„Jejich počet stále narůstá, takže za říjen máme necelých 210 takto prokázaných ohnisek a téměř 5000 nově nakažených ve velmi rizikových skupinách. To jsou čísla, která mohou vážným způsobem zatlačit na nemocniční segment a péči,“ uvedl Ladislav Dušek v pátek.

Foto: MZČR, ÚZIS

Zařízení sociálních služeb patří mezi nejčastější ohniska nákazy.

Kde jsou testy?

Seznam Zprávy už dříve několikrát informovaly o žádostech domovů seniorů a dalších zařízení o to, aby byl plošně testován alespoň jejich personál. Díky dostupnosti antigenních testů se měl plán uskutečnit tento týden ve středu. Vyšetření mají podle opatření ministerstva podstupovat klienti i personál opakovaně – v prvním kole nejpozději do 11. listopadu a následně vždy v intervalech pěti dnů.

Problém je v tom, že slibované testy domovy neobdržely včas. Podle Jana Blatného chyběla smlouva se zdravotními pojišťovnami. Ladilo se podle něj to, jak za peníze z veřejného zdravotního pojištění právně správně nakoupit potřebné testy.

„Je možné, že část zařízení začne testovat i později, než bylo původně zamýšleno. Nemám z toho radost, ale je to situace, která teď je, a všemožně se snažíme, aby byla co nejrychleji vyřešena,“ řekl v pátek ministr Blatný. Epidemiolog a člen ministerské expertní skupiny Roman Chlíbek v pátek na svém Twitteru uvedl, že smlouva bude podepsána a testy se neprodleně začnou distribuovat.

Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiřího Horeckého se však ani tak nepodaří daný termín začátku testování dodržet a už v pátek ministra žádal o posunutí.

Celkem se podle něj věc týká 2327 sociálních služeb a fyzicky pak zhruba 1200 konkrétních organizací, z nichž zhruba 600 až 700 neposkytuje sociální služby o víkendu - není tedy možné jim testy dopravit během soboty či neděle.

Jak už dříve Seznam Zprávy upozornily, situace v řadě domovů pro seniory je nyní kritická. A to nejen kvůli množství nakažených pacientů, ale i z důvodu šířící se nákazy mezi personálem – situace pro zaměstnance znamená velký tlak. Obavy navíc mají i z toho, jaké další povinnosti jim nyní přibudou.

Reklama

Doporučované