Hlavní obsah
Online

Blatný navrhne vládě zmírnění opatření, platit mají od pondělí

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný v pátek vládě navrhne zmírnění opatření proti covidu-19. Z pátého stupně protiepidemického systému PES by se ČR měla přesunout do čtvrtého, který znamená mírnější opatření.

- Od středy 25. listopadu se vrátí prezenční výuka závěrečných ročníků a čtvrtých ročníků šestiletých oborů vzdělávání v konzervatoři na středních školách. Stejně tak se vrátí zpět prezenční praktické vyučování a praktická příprava ve skupinách do 20 žáků, respektive studentů. Studenti posledních ročníků vysokých škol se budou moci vzdělávat ve skupinách po 20 lidech. Platí to pro laboratorní, praktickou nebo uměleckou výuku.

- Další žáci základních škol se vrátí do školních tříd od pondělí 30. listopadu. Bez omezení půjdou děti z prvního stupně a 9. třídy, další třídy druhého stupně se budou ve škole střídat. Podmínkou je schválení přesunu ČR z pátého do mírnějšího čtvrtého protiepidemického stupně rizika.

- Ve středu testy prokázaly koronavirus v 5515 případech, proti minulému týdnu je to o 3405 méně. Aktuálně je v Česku 100 970 nakažených. Počet úmrtí s covidem vzrostl ve středu o 66 na 6740, z toho téměř polovina připadá na listopad.

- Rizikové skóre, podle kterého se budou v Česku měnit opatření proti covidu, kleslo ze 70 bodů na 62. Nadále zůstává ve čtvrtém stupni, blíží se třetímu.

  • Lidé čekají na vánoční dárky v dlouhých frontách. Alza nestíhá

    Alza.cz nestíhá. Dlouhé fronty se poslední dny tvoří kolem výdejen zboží po celém Česku. Firma navíc tlačí na zákazníky, aby urychleně vybírali balíky uložené v tzv. AlzaBoxech. Potřebují totiž prostor na další.

  • Pecková: Ve středních Čechách je 90 ohnisek, situace se uklidňuje

    Ve středních Čechách je kolem 90 ohnisek nákazy covidem-19, většinou v sociálních zařízeních. Problematická situace je zejména v domově v Poděbradech na Nymbursku. Situace s koronavirem v regionu se podle ní uklidňuje. Hejtmanka Petra Pecková (STAN) uvedla, že 90 procent ohnisek je v sociálních zařízeních, některá jsou ve zdravotnických zařízeních a asi tři ve výrobních závodech. V regionu pomáhá 85 vojáků, z toho 32 jich zvládá práci zdravotníků v nemocnicích a zbytek pracuje jako pomocná síla v domovech pro seniory a ve zdravotnických zařízeních.

  • Aktuální PES: Rizikové skóre v Česku je 62. Sedm míst má kritickou hodnotu

    V Česku je nyní rizikové skóre na hodnotě 62 ze 100, což odpovídá čtvrtému stupni opatření proti covidu-19. Vyplývá to z dnešních údajů Ministerstva zdravotnictví. Kritický stav hlásí sedm okresů.

  • VŠ zřejmě budou moct upravit výuku kvůli covidu i příští rok

    Vysoké školy budou zřejmě i příští rok moct učit a zkoušet kvůli epidemii koronaviru na dálku, upravovat harmonogram studia a termíny přijímacích zkoušek. Novelu vysokoškolského zákona, která to umožní, dnes schválil Senát. Norma nyní čeká na podpis prezidenta. Návrh zákona projednala Sněmovna minulý týden zrychleně ve stavu legislativní nouze. Úprava reaguje na epidemii covidu-19, školy ji ale budou moct využít do budoucna i při jiných mimořádných situacích.

  • MPSV plánuje dotace a odměny pro sociální služby i za druhou vlnu

    Ministerstvo práce plánuje pro sociální služby mimořádné dotace na odměny a pokrytí zvýšených nákladů kvůli covidu i pro druhou vlnu koronavirové nákazy. Po jejím zvládnutí o nich chce jednat ve vládě. Peníze v projednávaném rozpočtu na příští rok na ně nemá. Na posledním jednání sněmovního sociálního výboru to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Zasedání výboru bylo neveřejné. Sněmovna dodatečně zveřejnila zvukový záznam.

  • ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vytvořily vlastní expertní anticovid tým

    ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vytvořily společně tzv. anticovid tým, který bude po konzultacích s odborníky předkládat vlastní návrhy postupu při epidemii. Představitelé stran to dnes uvedli v Poslanecké sněmovně. Zároveň vznesli požadavky na kroky, které by podle nich měla vláda splnit, pokud chce dál využívat ke zvládání epidemie covidu-19 nouzový stav.

  • Feri: Koupil jsem doménu tabulkapes.cz

    Poslanec TOP 09 upozornil, že Ministerstvo zdravotnictví nemá práva na doménu s adresou tabulkapes.cz. „Takže jsem ji z opatrnosti koupil,“ uvedl na Twitteru. Právě zkratkou PES se označuje nový systém pro epidemická opatření spojená s koronavirovou epidemií.

  • Vysoké školy se od 25. listopadu vrátí k výuce menších skupin

    Studenti posledních ročníků vysokých škol se budou moci od 25. listopadu vzdělávat ve skupinách po 20 lidech. Platí to pro laboratorní, praktickou nebo uměleckou výuku. V současné době je na vysokých školách povolena jen výuka na dálku. Studenti ostatních ročníků vysokých škol by se podle vyjádření ministra školství Roberta Plagy měli vrátit do škol až v nižších stupních rizika, ve třetím stupni první ročníky.

  • Další žáci ZŠ půjdou do škol 30. listopadu, druhý stupeň střídavě

    Další žáci základních škol se vrátí do školních tříd od pondělí 30. listopadu. Bez omezení půjdou děti z prvního stupně a 9. třídy, další třídy druhého stupně se budou ve škole střídat. Novinářům to dnes řekl ministr školství Robert Plaga (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podmínkou je schválení přesunu ČR z pátého do čtvrtého, tedy mírnějšího protiepidemického stupně rizika.

    Více v článku Josefa Mačího

  • Hejtmani: Testovat po pěti dnech část zařízení nestíhá

    Pětidenní interval v testování klientů a zaměstnanců zařízení pro seniory na koronavirus je podle některých hejtmanů krátký a část zařízení má problém požadavku státu vyhovět. Zaznělo to dnes podle místopředsedy Asociace krajů Martina Půty (SLK) na videokonferenci hejtmanů se zástupci vlády. Podle něj mají problémy testy vůbec zajistit. Zvlášť tam, kde je část zaměstnanců nemocná. Kvůli nemocnosti musí v části zařízení s obsluhou klientů pomáhat vojáci.

  • Všichni důchodci dostanou v prosinci jednorázově 5 000 korun

    Všichni důchodci dostanou v prosinci jednorázově 5 000 korun. Vládní návrh zákona, který výplatu příspěvku předpokládá, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Rozpočtové náklady se odhadují na 15 miliard korun. Příspěvek dostanou starobní důchodci i lidé s invalidní nebo pozůstalostní penzí. Protože vláda s předlohou přišla před krajskými a senátními volbami, opozice mluvila o uplácení voličů. Vláda příspěvek hájila rychlejším růstem cen i tím, že důchodci letos musejí kvůli koronavirové krizi kupovat roušky nebo dezinfekci.

  • Od středy začnou platit další změny pro školy i žáky

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný potvrdil, že podle aktuálních statistik je Česko na stupni číslo čtyři, proto v pátek na jednání vlády navrhne, aby od pondělí začala platit mírnější opatření tak, jak je nastavuje systém PES. S tím souvisí i návrat studentů a žáků do škol, v tomto případě se ale školy nebudou řídit přímo systémem PES. „Ve stupni čtyři k návratu dojde ke dvěma datům. Od středy 25. listopadu se vrátí prezenční výuka závěrečných ročníků a čtvrtých ročníků šestiletých oborů vzdělávání v konzervatoři na středních školách. Stejně tak, a odpovídá to prioritám, které jsme jako ministerstvo představili před několika týdny, se vrátí zpět prezenční praktické vyučování a praktická příprava ve skupinách do 20 žáků, respektive studentů,“ řekl Plaga.

    Tisková konference ministrů Jana Blatného a Roberta Plagy.Video: ČTK, ČTK

  • V domově důchodců na Teplicku umožní návštěvy speciální box

    Od pondělí budou moci do domova důchodců v Bystřanech na Teplicku návštěvy, a to díky takzvanému návštěvnickému boxu, který setkání umožní. Blízcí klientů domova důchodců si musí před schůzkou nejprve zarezervovat termín přes webové stránky zařízení. Na návštěvu mohou přijít maximálně dva lidé. „Je omezená návštěva jedenkrát za 14 dnů, vzhledem k tomu, že máme 200 klientů, tak aby se vystřídalo klientů co nejvíce,“ uvedla ředitelka domova pro seniory Miroslava Barešová. Každá návštěva podle ní potrvá 15 minut a za jeden pracovní den se jich uskuteční osm.

  • V pražském metru od září ubylo několik milionů cestujících

    V pražském metru od letošního září ubylo několik milionů cestujících. Zatímco v září jich bylo přes 18,9 milionu, v říjnu to bylo necelých 13,5 milionu. V období od 1. do 18. listopadu jelo metrem asi 5,5 milionu lidí, proti stejnému období v říjnu to bylo o 3,6 milionu a proti září o 6,8 milionu lidí méně. Proti stejnému období loni v listopadu to je letos úbytek zhruba 12 milionů cestujících. Vyplývá to z dokumentu pražského dopravního podniku (DPP), který má ČTK k dispozici. Výpadek na jízdném předpokládá DPP letos přes jednu miliardu korun.

  • Spolehlivost antigenních testů je až 95 %, ukazuje česká studie

    Studie, kterou realizovala v odběrových centrech Nemocnice Hořovice a Rehabilitační nemocnice Beroun, potvrdila vysokou účinnost antigenních testů. U osob v akutní fázi nákazy jsou testy schopny nákazu rozpoznat na více než 95 %.

  • Asociace: Restaurace nespasí výdejní okénka ani vaření pro školy

    Stravovací zařízení, která kvůli nucenému uzavření čelí vysokým ztrátám, nemůže zachránit prodej přes výdejní okénka. Ta vytváří tržbu mezi deseti a 15 procenty, podniky při této formě přípravy jídel mají ale vyšší náklady. Cestou není ani vaření pro školy za ceny, které stanoví úředníci od stolu. Na online tiskové konferenci to dnes řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

  • Senátoři mají výhrady k dokládání použití testů na koronavirus

    Novela o úhradě antigenních testů na koronavirus možná dnes bude čelit v Senátu zamítnutí. Důvodem je povinnost dokládat pojišťovnám použití těchto testů i poskytovatelům terénních sociálních služeb, kteří na to nejsou vybaveni. Nesouhlasí s tím ani klub senátorů vládních uskupení ANO a ČSSD. Uvedl to místopředseda této frakce i senátního sociálního výboru Miroslav Adámek (za ANO). „Na poskytovatele sociálních služeb se uvalila jakási povinnost komunikovat se zdravotními pojišťovnami, vykazovat takzvané stěry, tedy aplikaci toho testu, což samozřejmě způsobí komplikace poskytovatelům terénních služeb,“ uvedl Adámek.

  • Učitelka: Pustíme děti do škol, ale zároveň omezíme obchody. Nedává to smysl

    „Rozvolňování i jeho postupy mi přijdou trochu rychlé. Nedává třeba smysl, že omezíme počet lidí v obchodech v podstatě ve stejném týdnu, kdy děti pouštíme do škol. Ale jak řekl pan ministr Blatný na tiskové konferenci, musíme mu věřit, že to dobře promyslel,“ říká šéfka sdružení Učitelská platforma Petra Mazancová, která byla hostem Výzvy.

Reklama

Hlavní zprávy