Hlavní obsah

Robejškovi Realisté mají prvního poslance. Sebrali ho Úsvitu

Martin Lank odchází z Úsvitu k Realistům.Video: Lucie Stuchlíková, Jindřich Šídlo

 

Reklama

Poslanec Martin Lank zvolený za Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury přestupuje do nové strany Petra Robejška.

Článek

Ještě neprošli jedinými volbami a průzkumy jim zatím ani nedávají naději, že by v říjnových volbách mohli překročit pětiprocentní hranici, přesto se Realisté mohou ode dneška nazývat „parlamentní stranou".

K nové politické síle kolem politologa Petra Robejška se přidává poslanec Martin Lank - čtyřicetiletý politik zvolený do Sněmovny v roce 2013 na kandidátce Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamury. Po rozpadu této formace se Lank, původním povoláním učitel a novinář z Jihlavy, přidal k „odpadlíkům" z Úsvitu - Národní koalice pod vedením bývalého profesionálního vojáka Miroslava Lidinského.

„Předsednictvo Úsvitu rozhodlo, že Úsvit nepůjde do voleb samostatně a že se jeho členové mohou umístit na kandidátkách jiných politických stran. A zároveň bylo řečeno, že by to mohlo být nějaké uskupení takzvaně vlasteneckých stran. A mezi nimi jsou i takové, jako je Národní demokracie Adama B. Bartoše, který několikrát čelil trestnímu stíhání. A s tím já spojován být nechci," vysvětluje v rozhovoru pro Seznam své pohnutky poslanec Lank.

Ačkoliv měl prý nabídky na přestup i z jiných politických stran, parlamentních i méně významných, vybral si nakonec Realisty, které sám oslovil: „Líbí se mi program, líbí se mi lidé, kteří za touto stranou stojí," vysvětluje Lank, jenž by měl v říjnu za svou novou stranu pravděpodobně kandidovat ve svém "domovském" Kraji Vysočina.

Jako Kalousek nebo Paroubek?

Realisté nejsou první stranou, kteří takto „pronikli" do Sněmovny. Například v roce 1998 přímo v poslaneckých lavicích odstartovala svou existenci Unie svobody, do níž vstoupilo 33 poslanců zvolených v roce 1996 za ODS.

Stejně tak v roce 2009 bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek spolu s třemi svými spojenci vystoupil z lidoveckého klubu i strany, aby založil TOP 09 v čele s Karlem Schwarzenbergem, zvoleným v roce 2004 do Senátu pro změnu za ODA.

A zapomenout bychom neměli ani na dalšího špičkového politika, někdejšího premiéra Jiřího Paroubka, který ještě v roce 2010 vedl ČSSD do voleb jako její předseda, aby o rok později založil novou stranu LEV 21 - Národní socialisté, do níž přešel i se svým politickým spojencem a někdejším hokejovým reprezentantem Jiřím Šlégrem.

Narozdíl od Unie svobody i TOP 09, které dokázaly uspět i v následujících volbách, získal Paroubkův Lev ve volbách 2013 pouhých 0,07 % hlasů a dnes dožívá v politické bezvýznamnosti.

Reklama

Doporučované