Hlavní obsah

Robert Downey Jr. chce pomoci planetě. Herec zakládá projekt na její čištění

Představitel Iron Mana chce pomáhat planetě.Video: Tereza Brhelová

 

Reklama

Hvězda holywoodských filmů Robert Downey Jr. plánuje projekt, který přispěje k čištění planety. Footprint Coalition by měl mimo jiné zlepšit uhlíkovou stopu na Zemi. Spouštět se bude příští rok na jaře.

Článek

Americký herec a představitel geniálního vědce Tonyho Starka ve filmové sérii „Avengers“ Robert Downey Jr. má v plánu pracovat pro dobro planety.

V rámci konference firmy Amazon, kde vystoupil jako hlavní řečník, oznámil, že spouští nový projekt Footprint Coalition. Jeho cílem je uklidit Zemi s pomocí robotiky, umělé inteligence a moderních technologií. Rád by také minimalizoval uhlíkovou stopu. Konference s názvem re:Mars se zaměřovala na strojírenství, automatiku, robotiku a vesmír.

Downey Jr. vystoupil před odborníky na umělou intelgenci, astronauty a dalšími vědci technických oborů s řečí, která spojovala historii Marvelových filmů a evoluci Iron Manových obleků s narážkami na jeho problematickou minulost spolu s historií vývoje umělé inteligence.

„Jen upozoňuji, že nechci předstírat, že věřím komplexním problémům, kterým čelíme, jen kvůli tomu, že jsem ve filmu ztvárnil geniálního vědce. Nikdy jsem nedodělal střední,” vysvětlil herec hned na úvod svého povídání o novém projektu.

Vysvětlil, že se před půl rokem potkal s vědci a odborníky na moderní technologii, kteří mu řekli, že s pomocí složitých robotů a moderní technologie by nejspíš zvládli výrazně, nebo dokonce úplně vyčistit planetu v rámci jedné dekády.

Vědci se ale báli přílišné byrokracie, která by jim ve výsledku zabránila projekt dokončit. Downey se ale navzdory všem možným překážkám chce do projektu pustit.

„Rád se budu takovému tématu věnovat a dělat svět aspoň o trochu lepší,“ řekl. „A i kdyby to skončilo naprostým fiaskem, pořád je to ten nejlepší nápad, jaký jsem kdy měl,“ dodal herec.

Projekt oficiálně spustí v dubnu 2020, momentálně se nachází v přípravné fázi.

Reklama

Související témata:

Doporučované