Hlavní obsah

„Robert Fico se má čeho bát.“ Slovensko rok po vraždě Jána Kuciaka

Výzva s Markem Vagovičem: Kuciak odkrýval propojení byznysu na nejvyšší politiky. Nedokázali se ho zbavit jinak než vraždou.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf zastřeleného novináře Marek Vagovič popisuje směr policejního vyšetřování, změny na slovenské politické scéně i své výčitky svědomí: „Možná jsme v redakci mohli udělat něco jinak. Uvažovali jsme o ochrance, ale Ján ji odmítl.“

Článek

Sedmadvacetiletý Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina Kušnírová zemřeli loni 21. února. Nájemný vrah je zastřelil v jejich domě.

„Všichni jsme teď opatrnější. První měsíce jsem v autě koukal do zrcátek, měl jsem obavy při startování auta, ale přesto se snažím žít normální život,“ líčí Marek Vagovič, který před čtyřmi lety přivedl Jána Kuciaka k novinařině, když si jej vybral v konkursu jako posilu pro svůj investigativní tým.

Vzhledem k tomu, že se Kuciak ve svých textech zabýval působením italské a albánské mafie na Slovensku a vazbami podnikatele Mariána Kočnera na vládní hnutí SMER Roberta Fica, hlavní linka vyšetřování jeho vraždy počítala se souvislostí s Kuciakovou prací.

I kvůli podezřelým vazbám Kočnera a spol. na vládní stranu vyvolala tragédie na Slovensku masové demonstrace za důkladné vyšetření případu a odstoupení Roberta Fica, k čemuž došlo loni v březnu.

„Fico je na politice závislý, ale bojí se ulice a tehdy vyšlo do ulic sto tisíc lidí,“ říká Marek Vagovič. Fico ale podle něj o vliv rozhodně nepřišel. „Strategická politická rozhodnutí dělá stále on.“ Zároveň je přesvědčen, že Fico vzhledem ke svým kauzám potřebuje mít funkci, která mu zaručí beztrestnost. I proto se podle Vagoviče v posledních týdnech ucházel o post ústavního soudce.

Kdo si objednal vraždu?

Slovenská policie loni v září zatkla a obvinila z podílu na vraždě Jána Kuciaka a jeho přítelkyně čtyři lidi. Obviněnou z objednání nájemného vraha je Alena Zsuzsová, která měla opravdu vazby na podnikatele Mariána Kočnera. Podle nedávných informací serveru Pluska.sk ale vypověděla, že hlavním zadavatelem vraždy byl spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák.

Marek Vagovič o těchto informacích ve Výzvě mluví jako o možné kouřové cloně a říká, že vyšetřování míří do vyšších pater. Popisuje zároveň vazby mezi Mariánem Kočnerem, Robertem Ficem a bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem.

V rozhovoru v úvodním videu hovoří i o tom, jak se za poslední rok změnila slovenská společnost a fungování novinářů.

Reklama

Doporučované