Hlavní obsah

Robert Pelikán, ministr ANO, popsal politickou kulturu v éře Babiše

Rozhovor s Robertem Pelikánem: O vládní krizi, politických ambicích a politické kultuře.

 

Reklama

Aférami jeho stranického šéfa se není nutné zaobírat, dokud nebude Babišovi sděleno obvinění, soudí ministr spravedlnosti.

Článek

Robert Pelikán je členem Sobotkova kabinetu dva roky, když si jej Andrej Babiš vybral, aby v čele resortu spravedlnosti vystřídal Helenu Válkovou. Předtím pro Babiše pracoval na Ministerstvu financí, původní profesí advokát mu řídil právní sekci.

Volbami tedy Robert Pelikán neprošel, ale do těch podzimních se chystá. Byť, jak říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy, ho aktuální politika znechucuje.

„Jaké problémy? Andrej Babiš nemá problémy,“ odmítá důvod, proč chce ČSSD dostat jeho stranického šéfa z vlády.

Hnutí ANO do politiky šlo s tím, že zatočí se starými pořádky, „vyčistí Palermo“. Předsedu hnutí ovšem už kvůli dotační aféře s Čapím hnízdem déle než rok prošetřuje policie a OLAF, evropský úřad proti podvodům. Firma z jeho svěřenského fondu skončila u soudu kvůli manipulacím se zakázkami na státní České poště. A nejnověji čelí Andrej Babiš podezření, že se pomocí triků vyhýbal placení daní.

Jak tedy věřit ANO, že chce zlepšit politickou kulturu? „Netřeba se tím nějak zvlášť zabývat, dokud nesdělí obvinění,“ míní Pelikán. O co svůj názor opírá? Podrobně v rozhovoru s šéfreportérem Seznamu Jindřichem Šídlem.

Reklama

Doporučované