Hlavní obsah

Robot, kterého by si v pandemii přáli všichni rodiče. Umí vyučovat děti

Podívejte se na robota, který možná bude tím nejhovornějším na světě.Video: Jan Marek

 

Reklama

Premiéru robota pro výuku a rozvoj emočního i sociálního chování dětí před více než rokem zastínila pandemie. Výrobce teď ale koupil start-up vylepšující umělou inteligenci v konverzaci a Moxie tak může být nejhovornějším robotem.

Článek

Uvnitř své velké hlavy má čtyři mikrofony a na přední straně kameru. Ovládá se přes mobilní aplikaci a novým věcem se sám může učit díky aktualizacím. Data o výuce i samotných dětech jsou prý navíc šifrovaná tak, aby k nim z vlastních telefonů měli přístup opravdu jen jejich rodiče či opatrovníci.

Je jako postavička od Pixaru a stojí přes 31 tisíc

Drobného robota Moxie pro domácí výuku a rozvoj emočního a sociálního chování dětí ideálně od šesti do devíti let věku vytvořil tým vědců, lékařů a designérů tak, aby na ně působil co nejlépe. Připomíná tak postavičky z animovaných filmů studia Pixar. Výuku přitom ale umí třídit na dílčí témata a lekce, které pak probírá podle učebního plánu. Ten zpestřují i hry zlepšující společenské dovednosti jako přátelství a empatii.

Dodávky robotů za 1 499 dolarů, což je v přepočtu za 31 180 korun, začaly letos v březnu. Od představení loni v dubnu si prý Moxieho rezervovalo asi 10 tisíc rodin. Firma Embodied ale cílí na to, aby na trhu byla naprostou jedničkou. Teď proto také koupila start-up Kami Computing z Tel Avivu, který rozvíjí umělou inteligenci na poli konverzace a robotovi by mohl ještě vylepšit jeho výřečnost, pamatování dřívějších rozhovorů, racionalitu, běžný přehled i vlastní konzistentní osobnost.

Odkoupení start-upu, co prošel Turingem

„Další velkou vlnu vývoje technologií budou pohánět zařízení na bázi interakce mezi člověkem a strojem,“ vysvětluje Paolo Pirjanian, zakladatel a šéf Embodied. „Kami a jejich technologie nám pomohou se zlepšováním této naší vlastní technologie, a tak budeme vytvářet společenské, emocionální roboty, kteří budou mít sílu i na boj s osamělostí během epidemie a ke změně lidských životů,“ dodává.

Kami Computing rozvíjí rozhraní umělé inteligence, která zvládne vést konverzaci na volné téma na úrovni lidského uvažování, s přirozeným tónem hlasu, dlouhodobou pamětí, vyspělou schopností rozpoznávání a bude umět napodobit i vlastní emoce. Jejich technologie prošla Turingovým testem v říjnu roku 2019, čímž dokázala, že její systém umí „přemýšlet“ jako člověk.

Moxie už teď prý i bez start-upu s kořeny v Tel Avivu, ale i Londýně zvládne hravě překonat dokonce Alexu od Amazonu. Ta zatím pouze cílí na 20 minut obecné konverzace. Robot pro výuku a rozvoj společenského a emočního cítění dětí od firmy Embodied už teď ale zvládne opakovat i 25 minut.

Reklama

Doporučované