Hlavní obsah

Robot místo sestry i létající taxi. Podívejte se na pařížský veletrh

Podívejte se na křeslo, díky němuž se stanete sestrou, a další hi-tech novinky z veletrhu VivaTech.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Nové technologie pro zdravotnictví, roboti pomocníci či létající taxíky, co začínají křižovat oblohu velkých evropských měst. Podívejte se, čím se technologické firmy pochlubily na pařížském veletrhu.

Článek

Sezení v čekárně u doktora hodně lidí vnímá jako ztrátu času. I to by se ale už brzy mohlo změnit v jeho šetření. Francouzský startup Bodyo na technologickém veletrhu VivaTech v Paříži představil všestranně vybavené, robustní zdravotnické křeslo, díky němuž si pacient sám může v čekárně provést důležitá vyšetření ještě před vstupem do ordinace.

Šest minut, 26 vyšetření. Zastane i oxymetr

Zařízení zvládne jednoduše ovladatelnými čidly změřit vše od výšky a váhy, indexu BMI, přes srdeční a dechovou frekvenci či tlak. A také okysličení krve, co může při nákaze covidem bez povšimnutí klesnout až k životu nebezpečným hodnotám. Třeba Češi si kvůli němu stále víc pořizují dřív neznámý oxymetr.

„Bodyo je 360stupňové řešení, které je založené na chytrých a intuitivních stanicích s možností sebevyšetření. Umožní vám vytvořit si zdravotní posudek ze 26 procedur, které zaberou šest minut. A výsledky vám pošle přes mobilní aplikaci, načež je lze, pokud chcete, sdílet s praktickým lékařem,“ popisoval zařízení vedoucí strategie firmy François Recorbet.

Zařízení se testuje a lze ho i rozšířit

Zařízení se už testuje ve francouzské nemocnici v Nice a v budoucnu by mohlo řešit i situace, kdy pacienti za doktorem nemůžou nebo se k návštěvě zdráhají třeba kvůli pandemii. A to díky telekonzultacím pomocí přítomného monitoru. Přidat se navíc mohou i další senzory jako stetoskop, endoskop či EKG.

Před dalším použitím na veřejných místech by tato multifunkční zdravotnická křesla mohly dezinfikovat čističe na bázi UV záření. Jako třeba robot s přívěsnou lampou Kompai-UV, kterého na pařížské výstavě ukázal další francouzský startup Kompai Robotics. Robot je samořiditelný a do nemocnice nebo kamkoliv jinam tak může přijet sám a vše vyčistit bez přiblížení se k lidem, jejichž kůži by mohlo záření podráždit.

„Pracujeme i na dalších modulech pro přepravu zdravotnického vybavení či prádla,“ doplnila za Kompai Robotics obchodní vývojářka Marie Fromanger.

Nejen zdraví. Ukázalo se létající taxi z Číny, které proniká do Evropy

Na veletrhu omezeném protipandemickými opatřeními se ukázala i nezdravotnická zařízení jako mobilní dobíjecí stanice pro elektromobily Charles. „Má veškerou energii, která je potřeba k dobití, a na parkovišti je vždy, kdy je potřeba,“ vyzdvihoval svůj projekt testovaný v Lyonu za firmu Mob-Energy marketingový manažer Edouard Cohe. A říká, že díky jejich robotu není třeba, aby elektrovozy na parkovištích s dobíjecími stanicemi parkovaly na fixních místech s nabíječkami.

Na veletrhu se představilo i čínské autonomní létající taxi EHang 216, které má v Číně začít létat už příští rok a v Evropě ho už testuje nebo brzy začne testovat 18 velkých měst od Rotterdamu po Paříž.

„Pro potřebu dojíždění a přepravu lidí z místa A do místa B má kapacitu pro dva pasažéry, nepotřebuje pilota, unese 220 kilo nákladu, pohybuje se rychlostí až 130 kilometrů za hodinu a pokryje vzdálenost až 35 kilometrů,“ dodal technické detaily čínského „eVTOLu“ (elektrického létajícího vozidla s kolmým startem, pozn. red.) vedoucí marketingu firmy EHang Technologies Andreas Perotti.

Letecko-kosmická společnost FACC už dokonce v Rakousku postavila továrnu pro velkokapacitní výrobu těchto čínských samořiditelných létajících taxi. A na stroj se přišel na veletrhu v Paříži podívat i francouzský prezident Emmanuel Macron.

Veletrh VivaTech se konal v Paříži od středy 16. června do soboty 19. července. Loni se výstava nekonala kvůli pandemii. Letos už nicméně čtyřdenní show umožněna byla za změněných přísných protiepidemických opatřeních stanovených vládou, za kterých mohlo akci navštívit maximálně 5000 osob v jednom dni.

Reklama

Doporučované