Hlavní obsah

Robot Robin baví seniory. Zamíří také do nemocnic a knihovny

Robot Robin jako společník a pečovatel. Video z českých domácností zachycuje, jak pomáhá seniorům.Video: Jan Marek, Silvie Friedmannová, High Tech Park

 

Reklama

Společnost High Tech Park, která do Česka přivezla robota Robina, rozšiřuje jeho využití. Coby společníky chce roboty poslat do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Protonového centra nebo pražské městské knihovny.

Článek

V zahraničí roboti v knihovnách běžně fungují – třeba vítají čtenáře, pomáhají handicapovaným nebo aktuálně nabízejí dezinfekci. „Zastanou ale také mechanickou práci, například ve skladu, a knihovník se tak může věnovat čtenářům,“ řekl Seznam Zprávám Miloslav Linc z Městské knihovny v Praze, který má projekt přípravy na starosti.

„V tuto chvíli zjišťujeme, co by mohl Robin u nás dělat, jak bychom ho mohli využít, co by pro knihovnu mělo smysl. Knihovníky ale rozhodně žádný stroj nenahradí,“ je přesvědčen Miloslav Linc.

V nemocnicích by pak Robin mohl pracovat jako zdravotní klaun pro rozveselení pacientů, třeba dětí, plánují v High Tech Parku. „Jednáme také o testování speciálních robotů, kteří by zajistili vzdálený přístup k nemocným, online komunikaci nebo dokonce odběr některých zdravotních dat od infekčních pacientů,“ popsal Petr Panýrek, předseda představenstva High Tech Parku. S univerzitou v Tchaj-wanu zase pracují na dalších aplikacích pro Robina, například aby zvládl pohyb ve složitějším terénu nebo schody.

Z Číny do Evropy přivezli zatím stovku robotů. V Česku jich zůstalo 70, zbytek zapůjčili na testování do zahraničí. Kromě domovů pro seniory rozdělili větší část zásilky do domácností.

Firma spolupracuje například s Gerontologickým centrem v Praze 8, potvrdila už na jaře Seznam Zprávám jeho ředitelka a jedna z největších odbornic na geriatrickou péči v Česku Iva Holmerová. Plánuje, že soužití Robina a seniorů se stane součástí větší odborné studie.

Na to, jak roboti pomáhají v domácnostech seniorů, se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Doporučované