Hlavní obsah

Robot umí chodit i létat. Mohl by pracovat na místech katastrof i na Marsu

Podívejte se na robota, který umí chodit i létat.Video: Jan Marek

 

Reklama

Dnešní roboti většinou umí jen jeden druh pohybu a podle toho se určují jejich typy: humanoidi, podvodní stroje, auta, drony. Američtí vědci teď ale přišli s jedním, co chodí i létá, a v budoucnu tak může mít mnohem širší využití.

Článek

Váží jen 2,5 kilogramu a vysoký je 70 centimetrů. Jako jediný robot na světě ale umí to, co šlo dosud pouze ve sci-fi filmech. Chodit i létat. Jak je to možné, vysvětluje už samotné jeho jméno Leonardo – akronym z anglického „LEgs ONnboARD drOn“, což doslova znamená nohy na dronu.

Má ještě zesílit a dostane i umělou inteligenci

Američtí vědci z Kalifornského technologického institutu (Caltech) kombinaci obou pohybů zatím hlavně testují a kalibrují, proto je také prototyp tak malý. Leo má ale co nejdříve dostat i pořádné a větší tělo.

Čtyři rotory, které obstarávají létání, zřejmě zůstanou, pravděpodobně ale budou silnější. Zesílit totiž mají i robotovy nohy a třeba se přidají také ruce. Už teď teprve po dvou letech vědci ale dosáhli vysokého citu pro rovnováhu, robot zvládne balancovat na špičce jedné nohy, ale i na takzvané slackline (pružný provaz mezi stromy), nebo jezdit na skateboardu.

Vědci plánují robota vybavit umělou inteligencí, aby se o tom, kdy při překonávání překážek půjde a kdy poletí, rozhodoval sám. A vypočítával pomocí algoritmu také to, jaký pohyb je zrovna nejbezpečnější nebo kdy ušetří nejvíc energie, píše magazín Designboom.

Kde by mohl pracovat?

Nový druh pohybu robotovi umožňuje „výjimečnou mrštnost, a zvládá tak komplexní úkony“, dodává server Inceptive Mind. Jednou by Leo mohl pomáhat s výškovými pracemi jako například u sloupů vysokého napětí a na stavbách, nebo při pátrání a zásazích na těžko přístupných místech po katastrofách.

Jeho stvořitelé by prý robota ale rádi viděli i na Marsu, kde teď americký kosmický úřad NASA testuje využívání helikoptéry Ingenuity. Američtí vědci z Caltechu jsou nadšení z představy, že by Leonardo reprezentoval nový „druh“ robotického zařízení na jiné planetě a zvládal průzkum jak ze země, tak ze vzduchu, doplňuje server CNET.

Reklama

Doporučované