Hlavní obsah

Roboti nás nahradí tam, kde nestačíme. Budou si třeba povídat se starými lidmi, říká odborník

Hostem Hi-tech Byznysu byl Vítězslav Lukáš, ředitel ABB Robotika ČR.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Roboti jsou pořád hlavně zavření v klecích ve výrobních fabrikách, aby neublížili člověku. Stále víc se ale z klecí dostávají a přijde doba, kdy se budou běžně pohybovat mezi námi.

Článek

„Dnes se hodně pracuje na robotech, kterým se říká asistenční. Ať už takových, kteří vám budou vozit jídlo, léky nebo s vámi komunikovat,“ říká v rozhovoru pro Hi-tech Byznys Vítězslav Lukáš, který je šéfem robotické divize firmy ABB v Česku.

Roboti tak nahrazují člověka v momentech, kdy už na to sám nestačí. Pomáhat ale mohou třeba ve zdravotnictví.

Jak se tisknou kostní nebo lebeční náhrady na 3D tiskárně? Podívejte se do továrny budoucnosti.Video: Pavel Cyprich

„Pokud byste přišel o vlastní ruku, tak byste určitě chtěl mít bionickou. Když budete mít problém s vlastní pohyblivostí, můžete použít takzvaný exoskeleton. Představte si to jako motorizovaný oblek, který pomáhá i člověku s velmi nízkou pohyblivostí téměř normálně chodit,“ dodává Lukáš.

Robo-brambory

Nejběžnější rozšíření robotů je ale stále ve výrobním průmyslu nebo logistickém průmyslu. Vítězslav Lukáš si vzpomíná třeba na zautomatizovaný sklad brambor.

V něm je totiž práce pro lidi potřeba jen nárazově a navíc tahání 50kilových pytlů s bramborami není pro člověka ani příliš vhodná činnost.

„Najednou potřebujete naložit na kamion stovky palet, na což potřebujete třeba 10 lidí, pro které už ale další měsíc využití nemáte. Dnes je těžké shánět lidi do stále pracovního poměru, natož na podobné kampaňovité práce,“ vysvětluje Lukáš. Do skladu si tak majitel nechal nainstalovat automatickou linku.

„Tu dnes dokáže obsloužit jedna zaměstnankyně, která třeba denně tři hodiny dělá účetnictví, pak sedne na vysokozdvižný vozík a postará se o celou produkci, což dříve zaměstnancům trvalo tři dny,“ vysvětluje odborník.

Hostem Hi-tech Byznysu byl Vítězslav Lukáš, ředitel ABB Robotika ČR.Video: Seznam Zprávy

Kdy převezmou roboti kontrolu?

„Je toho rok od roku méně, co roboti nezvládnou,“ říká Lukáš, některé činnosti ale umět nikdy nebudou, takže lidé z výroben nezmizí. Navíc jejich zapojení do procesu má opačný efekt, než si většina společnosti myslí. Roboti práci lidem neberou.

„Robotizovanější ekonomiky jsou ty úspěšnější a mají tu nejnižší nezaměstnanost na světě,“ uzavírá Lukáš.

Firma ABB, ve které působí, sama roboty dělá a pomáhá je továrnám implementovat do výroby. Podle vlastních čísel už takovým způsobem dodala přes 300 tisíc robotů. Česko patří mezi světový nadprůměr v počtu robotů na počet zaměstnanců ve výrobě. Na 10 tisíc lidí připadá v tuzemsku kolem stovky strojů.

Na rozhovor s Vítězslavem Lukášem se podívejte ve videu nad článkem. Jeho druhou část najdete uprostřed textu.

Reklama

Doporučované