Hlavní obsah

Roboti víc práce vezmou, než vytvoří? Sedm největších mýtů, které provází automatizaci

Mýty o automatizaci a umělé inteligenci v práci.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jednou z největších obav většiny zaměstnanců dnes, co se týče umělé inteligence, je to, že počítače a roboti budou lidem brát práci. Nové technologie přitom historicky vytvářejí víc pracovních pozic, než kolik jich důsledkem jejich nástupu do byznysu zaniká. Jaké jsou další velké mýty?

Článek

Vzhledem k její schopnosti kompletně změnit způsob, jakým pracujeme, žijeme a komunikujeme, vyvolává umělá inteligence otázky, do jaké míry člověku pomůže a do jaké míry ho postaví na druhou kolej.

Jaké jsou nejčastější mýty kolem nástupu robotů do firem a do našich životů?

1. Automatizace úplně vytlačí lidi z práce

Vedoucí britská poradenská společnost Willis Towers Watson udělala průzkum mezi britskými zaměstnanci a položila jim jednoduchou otázku: Jak podle nich automatizace ovlivní jejich život v zaměstnání? Podle většiny (68 %) jim práci nevezme. Naopak: poměrně dost (41 %) jich bylo toho názoru, že pomůže s tou, kterou už mají. Umělá inteligence podle nich ale spíše nebude schopna pracovní úkony dokončit sama bez lidské pomoci (44 %).

Názor britských zaměstnanců na to, jak automatizace ovlivní pracovní síly.

2. Firmy primárně zajímá snižování nákladů

Ani konstatování, že firmy s roboty počítají jen proto, aby snížily své náklady, není podle strategických poradců tak úplně pravdivé. Podle většiny firem budou s umělou inteligencí spíš více konkurenceschopné (84 %), na pracovním trhu jim otevře nové možnosti (75 %) a vzniknou díky ní i úplně nové společnosti (75 %). Snižování nákladů nicméně uznávají jako jeden z faktorů (69 %), který je v budoucnu může přimět k automatizaci.

Co vidí společnosti za umělou inteligencí na pracovním trhu?

3. Automatizace vymýtí víc pracovních míst, než kolik jich vytvoří

Další poradenské společnosti z oblasti technologií a telekomunikací vyvrací i obavy o ztrátu práce v důsledku automatizace. Podle americké firmy Gartner do roku 2020 vlivem nástupu umělé inteligence 1,8 milionu pozic sice zanikne, o půl milionu víc jich ale automatizace vytvoří. A skoro tři čtvrtiny pracovníků jsou ochotné se kvůli ní učit novým věcem.

Kolik míst vezme a kolik vytvoří automatizace?

4. Roboti a umělá inteligence jsou stejná věc

V odborné terminologii jde o dva zcela odlišné pojmy. Roboti jsou naprogramovaní ke konkrétní sérii úkonů, které vykonávají samostatně nebo s pomocí senzorů a lidí. Umělá inteligence je software, jehož algoritmy umožňují strojům dělat to, co by jinak vyžadovalo lidskou inteligenci. Samozřejmě ale existuje průnik – roboti s umělou inteligencí.

5. Umělá inteligence „můj obor” neovlivní

Všechny průmyslové sektory automatizace více či méně ovlivňuje už dnes. Daleko víc firem si ale myslí, že umělá inteligence je začne ovlivňovat zhruba do tří let. Vedou technologie, média a telekomunikace, spotřebiče v domácnostech nebo finanční sektor. Ve všech těchto odvětvích za tvrzením stojí zhruba 65 % společností.

Kolik procent firem v oborech se myslí, že ten její umělá inteligence ovlivňuje nebo ovlivní?

6. Společnosti přecházející k umělé inteligenci se o mě nezajímají

Většina společností naopak investuje do rekvalifikace svých zaměstnanců. Více než třetina zaměstnavatelů podporuje volnost při změně pozice ve firmě a čtvrtina spolupracuje se vzdělávacími institucemi pomáhajícími s rekvalifikací pracovníků.

Jak se společnosti starají o své pracovníky?

7. Vyšší produktivita rovná se vyšší zisk a méně zaměstnanců

Podle analytické společnosti Raconteur se produktivita firem po zapojení automatizace a umělé inteligence do výroby nepochybně zvýší. Nebude to nicméně znamenat, že výdělky z toho si rozdělí pouze lidé v kancelářích a držitelé akcií. Instituce uvádí, že produktivnější podniky budou moci snížit ceny pro spotřebitele a zvýšit platy, čímž by zvýšily poptávku i zaměstnanost.

Reklama

Doporučované