Hlavní obsah

Robotický brouk z Plzně bude soutěžit v Číně. Může nahradit drony a pomoci s kosmickým výzkumem

Robotický brouk z Plzně může pracovat i tam, kde není atmosféra, tedy ve vesmíru, kde by mohl fungovat jako obdoba dronu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pro výzkum v kosmu by se dal v budoucnu využít robotický brouk vyvinutý týmem studentů z Plzně. Pracovat na něm začali už před několika lety. Nyní budou svůj výtvor prezentovat na soutěži v Číně.

Článek

„Robot umí chůzi do všech směrů, otáčení po směru nebo proti směru hodinových ručiček i různé ‚vykrucování’ v osách x, y, z,” osvětluje Milan Malina, student prvního ročníku Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity, který do Číny odletí spolu s Ondřejem Brichtou. Ten studuje na Gymnáziu na Mikulášském náměstí v Plzni.

Robotický brouk začal vznikat už před několika lety ve Středisku volného času Radovánek. Podle vedoucího kroužku Romana Čečila se postupně do tvorby zapojilo zhruba deset lidí, každý má na starost něco jiného. Malina s Brichtou pracovali především na vývoji softwaru.

Díky němu získal robot velkou výhodu oproti konkurenci. „Můžeme předem naplánovat trajektorii robota,” upozorňuje Milan Malina.

Ondřej Brichta pak přidává možnosti využití těchto typů robotů. „Kráčiví roboti jsou alternativou k dronům. Dají se použít všude tam, kde se drony využít nedají, například z důvodu, že tam chybí atmosféra,” konstatuje Brichta a dodává, že robotický brouk by tak mohl najít uplatnění například v kosmickém výzkumu nebo ve složitém terénu.

Reklama

Související témata:
Aleš Brichta

Doporučované