Hlavní obsah

Robotický ovčák nahání ovce, „Flíček“ se prý uchytí i na polích

Podívejte se, jak robotický ovčák „Flíček“ nahání ovce.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Na Bulovce mají od konce března k testování vzorků na covid-19 robota Pipeťáka. K čemu všemu se dají roboti využít? Robotický pes od Boston Dynamics umí pást i ovce.

Článek

Jmenuje se Flíček: z anglického Spot. Na komerčním trhu je od loňského září – dalo by se tedy očekávat, že koronavirus učinil jeho prodejům přítrž při samotném rozjezdu. Společnost Boston Dynamics z amerického státu Massachusetts se ale umí přizpůsobit: koneckonců i její vynález překypuje adaptabilitou.

Robopsa proslavilo před více než dvěma lety video, ve kterém jeho model s ramenem otevírá dveře svému kolegovi bez ramene. Dodnes nasbíralo bezmála 40 milionů zhlédnutí.

Více v hlavním videu tohoto článku.Video: Youtube.com

Nenadálé partnerství na pastvině

Firma teď ale ukazuje, že Flíčkovi stačí jen čtyři nohy na to, aby například naháněl ovce jako ovčák. Poslední videopropagace Boston Dynamics, k níž přispěl novozélandský start-up Rocos, staví robotického psa i do pozice neúnavného kontrolora úrody. Je tak zřejmě, že si americká společnost našla partnera, aby ukázala, že její vynález se dá upotřebit i v zemědělství, jak píše magazín Business Insider.

Vlastnosti Flíčka.

Využití od dolů po válečné zóny

Flíček ale patří především do průmyslu. Zvedne až 14 kilo a díky kamerám a 3D senzorům pro něj není problémem těžký terén: jako jeden z mála robotů se i po pádu dokáže sám zvednout. Na svých čtyřech nohách tak může i do míst člověku nebezpečných. Naprogramovat ho lze třeba na detekci metanu, takže jeho využití může být široké. Uplatnění najde v dolech, na stavbách – a uvažovat by se dalo i o válečných zónách, kde by se mohl stát průzkumníkem.

Jeho cena stále není veřejná. Deník Daily Mail ovšem píše, že pouhé pronajmutí stojí 30 tisíc liber, v přepočtu tedy zhruba 900 tisíc korun.

Specifikace Flíčka.

Flíček bojoval i proti nákaze. Česko má své hrdiny

V době koronakrize firma robopsa demonstrativně zapojila také do boje s nákazou: kontroluje rozestupy v Singapuru a přímo v Bostonu přes něj lékaři mluví na dálku s pacienty, dodává server CNBC.

Demonstrace Flíčka při pandemii v Bostonu.

Takových robotů se ale v době pandemie vyrojilo víc. Třeba v Česku to byl Pipeťák. Robotické rameno z ČVUT teď kontroluje testy na koronavirus na Bulovce, ale míří i do dalších nemocnic. Čeští humanoidní roboti umí být zase dobrou společností.

Český Pipeťák.

Dvojnásobek robotů do tří let

Využití robotů v tuzemsku i ve světě je ale daleko širší. Svědčí o tom i jejich rozmach: těch průmyslových má být do tří let skoro dvojnásob. A to se už předloni jejich instalovaný počet odhadoval globálně na 2,4 milionu.

K růstu poptávky přispěla i vyšší potřeba snižovat závislost na lidské pracovní síle v době pandemie. To ale nutně neznamená propouštění. Jak napsala Mezinárodní federace robotiky (IFR), zájem bude především o tzv. kolaborativní roboty, kteří s člověkem spolupracují.

Rozmach robotů v budoucnu.

Reklama

Doporučované