Hlavní obsah

Ročenka 2017: Dobří lidé mezi rasisty. Trump je tam viděl

Srpen 2017: Trump, KLDR, spekulace o abdikaci královny i vesmír. To byla témata letošního léta v zahraničí.

 

Reklama

Podívejte se na souhrn událostí a zpráv ze zahraničí, jak je zaznamenali reportéři Seznam Zpráv v srpnu 2017.

Článek

Srpen byl v zahraničí měsícem, kdy začalo notně eskalovat napětí mezi Spojenými státy a Severní Koreou.

Americký prezident Donald Trump k tomu ovšem řešil další napětí - na domácí scéně. Mohlo za to jeho více než vlažné odsouzení pravicových extremistů v Charlottesville, kteří vyšli do ulic na protest proti rozhodnutí o odstranění konfederačního pomníku. Během demonstrací najel 20letý neonacista autem do davu odpůrců bělošských radikálů, zabil jednu ženu a dvě desítky osob zranil.

Trump ovšem ve svém projevu postavil bělošské nacionalisty a ty, kteří rasistické výroky odmítají, na roveň. A řekl také, že v táboře ultrapravicových demonstrantů byli i dobří lidé.

Výroky vyvolaly v USA pozdvižení. Demokraté i republikáni se od jeho slov distancovali, média zaplavily překvapené a nechápavé reakce. „Skoro ani nemůžu věřit, že to musím napsat: postavit se nacistům je nezbytné; neexistují dobří nacisté ani členové Ku-klux-klanu nebo teroristé. Na tom se musí shodnout demokraté, republikáni i všichni ostatní,“ napsal třeba James Murdoch, který stojí v čele mediální skupiny 21st Century Fox a je synem mediálního magnáta a Trumpova podporovatele Ruperta Murdocha.

A co dalšího se v srpnu 2017 v zahraničí odehrálo? Pusťte si úvodní video.

Reklama

Související témata:

Doporučované