Hlavní obsah

Ročenka 2017: Trapná etuda na Hradě - na Sobotku hůl, pro vraha milost

Přehled domácích událostí z května 2017.

 

Reklama

Podívejte se na souhrn událostí a zpráv, jak je zaznamenali reportéři Seznam Zpráv v květnu 2017.

Článek

Květen byl v Česku především ve znamení vládní krize. Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD zvažoval odvolat z vlády ministra financí Andreje Babiše (ANO), jehož skandálů přibývalo. Celé jaro se tak vedle dotační aféry pro luxusní resort vicepremiéra Čapí hnízdo řešily i korunové dluhopisy.

Sobotka se nakonec rozhodl nedělat z Babiše mučedníka a oznámil demisi celé vlády. Po náznacích z Hradu, že si prezident Miloš Zeman vysvětlí Ústavu České republiky po svém a demise využije k tomu, aby se zbavil pouze Sobotky v čele kabinetu, však rezignaci stáhl a na Hrad odjel jen s návrhem na výměnu ministra financí.

Následovala scéna, jejíž trapnost neunikla ani zahraničním médiím. Tedy peskování premiéra prezidentem. Zeman proti Sobotkovi šermoval holí a nakonec odešel ze sálu, když ministerský předseda ještě hovořil. „Zeman znovu ukázal svou skutečnou úroveň. Co se ze setkání stalo, by na každém divadelním pódiu bylo povedenou komedií. V politice se Zemanovo představení rovnalo tragédii,“ uvedl třeba list Frankfurter Neue Presse.

„To, že na Hradě byl připraven ceremoniál pro rezignaci, ale premiér přijel Zemanovi nakonec jen ‚vysvětlit situaci‘ a nikoli podat demisi, je trapně směšná etuda, která charakterizuje oba. Prezidenta proto, že od rána věděl, že Sobotka mění plán, ale protokolární aranžmá nechal beze změny, jen aby nepřítele - kterým je pro něj předseda ČSSD od prezidentské volby 2003 - vykoupal ve vlastní šťávě,“ napsal zase slovenský list Sme.

Zemětřesení v květnu nepostihlo jen vládu, ale také Fotbalovou asociaci ČR. Skandál kolem financování sportu ze státních dotací vedl k pádu mocného šéfa FAČR Miroslava Pelty.

A třetí květnový otřes: Dvojnásobný, soudem odsouzený nájemní vrah Jiří Kajínek byl propuštěn z rýnovické věznice. Odsouzen byl na doživotí, ale prezident Miloš Zeman mu udělil milost. Prý nebyl přesvědčen o Kajínkově vině.

Reklama

Související témata:

Doporučované