Hlavní obsah

Rock for People je hodně žhavý, fanoušky chladí hasiči. Za tři dny rozvozí až 450 kubíků vody

Nejvíce ceněná věc na Rock for People? Sněžné dělo s vodní mlhovinou a hasičský vůz. Fanouškům pomáhají bojovat s vlnou veder.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Hradci Králové pokračuje 24. ročník hudebního festivalu Rock for People, který se koná na tamním letišti. Podle pořadatelů by do pátku mělo dorazit až 25 tisíc fanoušků. Návštěvnosti přeje i počasí, nejoblíbenějším místem festivalu je okolí sněžného děla, které nepřetržitě rozstřikuje vodní mlhovinu.

Článek

V teplotách, které ve čtvrtek překročily třicítku, mají plné ruce práce i festivaloví hasiči. Avšak ne kvůli požárům. „Naším primárním úkolem v tomto počasí je zásobování vodou. Rozvážíme ji do sprch, barelů i ke stánkům,” popisuje vedoucí hasičské jednotky Václav Klíma. Hasičské cisterny podle něj za dobu konání festivalu rozvozí až 450 kubíků vody.

Příjemným zpestřením pro fanoušky jsou i průjezdy cisterny, která skrápí asfaltové plochy letiště a alespoň na chvíli osvěží vzduch. Za čtvrt hodiny je však silnice opět suchá. Hasiči zároveň v areálu bojují s obtížným hmyzem. Už likvidovali čtyři vosí hnízda, hasit zatím nemuseli. “Aby tady hasiči hasili, to by si nikdo nepřál,” rozesměje se Klíma.

Vedra na festivalech přidělávají práci i zdravotníkům. Ti hradečtí však letos hlásí zdravotních problémů spojených s vedrem mnohem méně než v uplynulých letech. Pořadatelé totiž na každém kroku apelují na dodržování pitného režimu. “Pitné vody je v areálu dostatek, například Festivalová voda za hubičku u stage kytary.cz nebo na pivních výčepech. Pitná je voda rovněž v umývárnách. V případě horkého slunečného počasí dodržujte pitný nealkoholický režim,” prosí fanoušky mluvčí festivalu Lucie Čunderlíková.

Kromě hasičů se o bezpečí a blaho festivalových fanoušků starají i stovky brigádníků. “Ti pracují například v security službách, u stánků, ale i na odvoz a třídění odpadu,” popisuje Sylvie Marková z pořadatelského týmu Rock for People. Díky tříděnému odpadu se hradecký festival řadí mezi ty nejvíce ekologické.

Festival letos největší počet fanoušků přilákal na legendu elektronické hudby, britské The Prodigy, kterým bude hlavní pódium patřit ve čtvrtek večer. V pátek celý program uzavřou například Dánové Volbeat či američtí nu-metalisté Skillet.

Reklama

Doporučované