Hlavní obsah

Rock for People navštívilo 25 tisíc lidí. Při koncertě Prodigy panovala zvýšená bezpečnostní opatření

Končí hudební festival Rock for People, přišlo na něj 25 tisíc lidí. Příští ročník bude jubilejní, čtvrtstoletí chtějí pořadatelé oslavit s tradičními hvězdami.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

K hranici 25 tisíc fanoušků se vyšplhal letošní 24. ročník hudebního festivalu Rock for People, který v pátek končí na letišti v Hradci Králové. Hudební přehlídka přinesla na stovku českých i zahraničních kapel. Vévodili jim britští Prodigy. Příští jubilejní ročník má být jedinečný. Čtvrtstoletí festivalu oslaví hvězdy spjaté s jeho historií.

Článek

Konečné číslo pořadatelé nemohli říct ještě ani v pátek odpoledne, protože do areálu přicházeli další a další fanoušci, kteří si koupili jednodenní vstupenku. „Jsme tady teprve půl hodiny, přijeli jsme dneska na Volbeat,” uvedl jeden z oslovených rockerů.

Právě Volbeat, dánská heavy metalová kapela, byla trumfem pořadatelů. „O Prodigy jsme věděli, že tady mají spoustu fanoušků, Volbeat pro nás byli trochu velkou neznámou. Jsou hodně populární na západ od našich hranic, u nás ještě nejsou tak známí,” podotkl zakladatel Rock for People Michal Thomes, podle nějž se pořadatelé za celý festival dostali na 25 tisíc fanoušků, což je obdobné číslo jako v minulých letech.

Kromě již zmíněných zahraničních hvězd na letošním ročníku táhli i čeští a slovenští interpreti. Plno pod pódiem měly Tři sestry, slovenští Horkýže Slíže, Hentai Corporation, ale i recesistický rapový projekt Kapitán Demo.

Zvláštní bezpečnostní opatření panovala kolem čtvrtečního koncertu headlinera festivalu, elektronických Prodigy. Pořadatelé na obrazovkách u pódia, na plakátech rozvěšených po areálu i ve festivalové mobilní aplikaci upozorňovali fanoušky, že stroboskopy použité při koncertě Prodigy mohou vyvolat epileptický záchvat. Zároveň divákům doporučovali ochranu sluchu kvůli zvýšené hlasitosti koncertu. Ti měli rovněž pod pohrůžkou okamžitého zabavení zakázáno používat při koncertu laserová ukazovátka.

Fanoušci se po celou dobu konání festivalu potýkali s tropickými teplotami, především ve čtvrtek, kdy bylo v areálu 33 stupňů Celsia. Se zvládáním horka jim pomáhali hasiči, kteří kropili cesty a zajišťovali vodu do sněžného děla, jež v areálu rozstřikovalo vodní mlhovinu. Pořadatelé rovněž všemi kanály apelovali na fanoušky, aby dodržovali nealkoholický pitný režim. Bezchybné počasí narušil pouze krátký páteční déšť.

Festival Rock for People oslaví v příštím roce 25. narozeniny. Pořadatelé proto počítají, že jubilejní ročník bude výjimečný. „Ještě to nemáme úplně vymyšlené, ale rádi bychom pozvali významné interprety, kteří prošli historií festivalu,” uvedl Thomes. Přesná jména však neprozradil, s plánováním dalšího ročníku pořadatelé začnou až po úplném konci toho letošního.

Nejvýraznějšími hvězdami let minulých byli například Faith No More, kteří na festivalu vystoupili v roce 2015 až na druhý pokus. Jejich první koncert v roce 2012 zrušila větrná smršť s přívalovým deštěm, která zasáhla festival těsně před jejich vystoupením. Na festivalu se za dobu jeho existence už několikrát představili například The Offspring, Manu Chao či Billy Talent. A také celá plejáda českých a slovenských kapel, z nichž mnohé jsou už stálicí Rock for People.

Reklama

Doporučované