Hlavní obsah

Rock for People slaví čtvrtstoletí. Bude to velká jízda, slibují pořadatelé. Festival začíná už ve čtvrtek

Ve čtvrtek startuje 25. ročník Rock for People. Čtvrtstoletí festival oslaví se slavnými jmény v rozšířeném areálu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velký rockový večírek čeká ke konci týdne Hradec Králové. Na tamním letišti se uskuteční 25. ročník festivalu Rock for People. Pořadatelé na jubilejní ročník představili řadu překvapení a především velká jména české i světové hudební scény. Místo hangárů se letos bude hrát ve velkých šapitó.

Článek

Hudební festival Rock for People, který už ve čtvrtek odstartuje na letišti v Hradci Králové, letos oslaví čtvrtstoletí. Jeho pořadatelé proto pro návštěvníky připravují celou řadu malých slavnostních překvapení. Vzhledem k očekávané zvýšené návštěvnosti se rozroste i festivalový areál.

K půlkulatinám si festival nadělil několik zvučných jmen z Česka i zahraničí.

„Jsme rádi, že se nám povedla kapela Bring Me the Horizon, kterou jsme chtěli už několik let, a jsme rádi, že tu máme i legendu Manic Street Preachers, to je hezké jméno na oslavný ročník,“ pochvaluje si zakladatel festivalu Michal Thomes.

Z českých kapel festivalu přijedou pogratulovat legendární Olympic. „Nemohli jsme vybrat nikoho jiného než kapelu, která tvořila dějiny české rockové scény,“ dodává.

Pořadatelé očekávají, že jubilejní ročník a zvučná jména přilákají více fanoušků než v minulých letech, rozhodli se proto trochu zvětšit festivalový areál.

„Loňský rok pro nás byl nepříjemný, a to i plánovaně, protože jsme věděli, že se budeme křížit i s jinými akcemi, jako třeba s Rolling Stones, jejichž koncert nám část lidí sebral,“ vysvětluje. I proto letos hodlají vše sobě i fanouškům vynahradit.

Na skladbu programu mají pořadatelé dobré ohlasy už teď, před začátkem festivalu. „Máme na ni moc hezké reakce, že je dobře vyvážená. Budeme mít věci pro tvrďáky, jako In Flames, pro pankáče Flogging Molly, hardcoreovou kapelu Turnstile, budeme mít tady pankáče Idles, kteří jsou teď hodně populární. Je to nakombinované tak, že se mi to samotnému líbí jako už dlouho ne,“ rozesměje se Thomes.

Drobné komplikace před začátkem festivalu hrozily po oznámení jaroměřského stavebního úřadu, který pořadatele festivalů na hradeckém letišti upozornil, že hangáry, takzvané úly, nejsou uzpůsobeny pro větší počet lidí. Rock for People se s hrozbou vypořádal po svém.

„Bylo to sdělení, ne pravomocné rozhodnutí, a stavební úřad nám následně vydal další úřední papír, kde říká, že to nebyl zákaz, ale upozornění, že hangáry nejsou uzpůsobeny pro větší počet lidí. My jsme se tomu přizpůsobili a udělali dva stany, jeden menší a druhý obrovský stan s velkou kapacitou. My se s tou situací popasováváme, po festivalu to samozřejmě budeme řešit s městem, jak se to bude vyvíjet,“ říká Thomes.

Festival Rock for People začíná ve Festivalparku na hradeckém letišti ve čtvrtek 4. července. Pro ty, kteří se už nemohou dočkat, pořadatelé připravili na jednom z pódií na středu 3. července takzvaný večírek pro nedočkavé.

Kromě muziky pořadatelé připravují i tradiční doprovodné akce – sport, módu a gastronomii. „Ale budou připraveny i různé afterparties, noční programy a také designové věci, které se objeví v areálu, ale jež nebudu zatím komentovat. Lidé je uvidí, až k nám přijedou,“ slibuje Thomes.

Pro fanoušky, kteří přijedou do Hradce Králové vlakem nebo autobusem, bude jako každý rok připravena bezplatná kyvadlová doprava z hlavního nádraží a autobusového terminálu. Ti, kteří se ještě k návštěvě nerozhodli, mají čas. Byť pořadatelé očekávají velkou návštěvnost, volná místa se ve Festivalparku prý stále najdou.

„Možná se ale blížíme momentu, kdy by první den festivalu teoreticky vyprodaný být mohl,“ odhaduje Thomes. První festivalový den se v Hradci totiž představí hlavní hvězda letošního ročníku, britští rockeři Bring Me the Horizon.

Reklama

Doporučované