Hlavní obsah

Rock’n'rollová královna prodala 60 let svého života

Foto: Flickr.com

Zpěvačka prodala práva na veškerou svou tvorbu za posledních šedesát let.

Reklama

Rock’n'rollová královna prodala svá autorská práva. Vydavatelská společnost BMG tak vlastní její repertoár. Kvůli streamovacím platformám se k podobnému kroku odhodlává stále více umělců.

Článek

Vydavatelská společnost BMG slaví úspěch. Světoznámá zpěvačka Tina Turner jí totiž prodala práva na veškerou její tvorbu za posledních šedesát let. BMG tak vlastní práva například na nejznámější hity jako The Best, Proud Mary či What’s Love Got to Do It With It.

BMG chce přilákat nové fanoušky

Kromě písní má společnost práva i na zpěvaččino jméno a její „image“. Kolik dohoda stála není přesně známé, BBC ale uvádí, že by se částka mohla pohybovat okolo 37 milionů liber, tedy něco přes jednu miliardu korun.

„Je nám ctí převzít správu hudebních a obchodních zájmů Tiny Turner. Je to zodpovědnost, kterou bereme vážně a budeme se jí usilovně věnovat. Je prostě nejlepší,“ řekl pro BBC šéf skupiny BMG Rights Management Hartwig Masuch.

Dodal, že společnost plánuje přiblížit zpěvaččinu tvorbu novému publiku, zejména na streamovacích platformách a sociálních sítích jako je TikTok. „Hudební cesta Tiny Turnerové inspirovala doslova stovky milionů lidí po celém světě a stále se dostává k novému publiku,“ řekl Hartwig Masuch pro server The Guardian.

„Podobně jako pro každého umělce je ochrana mého celoživotního díla a hudebního dědictví něco osobního,“ uvedla Turner v prohlášení. Dodala že s BMG a Warner Music je její práce v „profesionálních a spolehlivých rukou“.

Hvězda je sice od roku 2009 z velké části v důchodu, zájem o její práci je však v poslední době vzrostl i kvůli dokumentu HBO, který se jmenuje „Tina“.

Zájem o autorská práva umělců roste

Zpěvačka tímto krokem následuje svého kolegu Boba Dylana, který minulý rok rovněž prodal svá autorská práva společnosti Universal Music, Neil Young se zase dohodl s hudební společností Hipgnosis.

Rozmach streamovacích médií zapříčinil širokou poptávku po autorských právech stárnoucích hvězd. A umělci zase mnohdy chtějí, aby se někdo i po jejich smrti staral o jejich odkaz.

BMG, součást mediálního konglomerátu Bertelsmann, který vlastní celoevropská vysílací společnost RTL a vydavatel Penguin Random House, již zastupuje nebo vlastní autorská práva dalších známých umělců, například Micka Jaggera a Keitha Richardse, Johna Lennona a Ringo Starra, Kurta Cobaina nebo Davida Bowieho.

Reklama

Doporučované