Hlavní obsah

Ročně 700 nových případů roztroušené sklerózy v Česku. Poznejte příznaky včas

Kouření, nedostatek vitaminu D nebo genetika. Co stojí za roztroušenou sklerózou a jak se léčí?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku přibývá lidí s roztroušenou sklerózou. Ročně asi o 700 nových případů. Mnoho lidí ale o své nemoci stále neví, nebo se bojí přiznat, že jí trpí. Příchod nemoci nemohou příliš ovlivnit. Uvádí se, že onemocní lidé s nedostatkem vitaminu D, kuřáci a hlavní roli mají genetické předpoklady.

Článek

Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění, tedy nemoc, kterou vyvolává naše tělo. A jde o nemoc progresivní, postupující a zasahuje centrální nervový systém. Postihuje především mladé lidi většinou mezi dvacátým až čtyřicátým rokem. Mnohem častěji je u žen.

„V současné době nemoc neumíme vyléčit, ale umíme ji zpomalit, umíme ji zaléčit a snížit příznaky,“ říká přednostka Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Ivana Štětkářová.

Pacienti chodí s různými příznaky. Někdo přichází s tím, že vidí rozmazaně nebo má bolest za okem. Nebo má špatnou rovnováhu a motá se. Nebo dokonce ochrne a nemůže se postavit na nohy.

„Některé problémy ale probíhají skrytě. Chronická únava, občasné brnění, někdy pobolívání hlavy nebo bolest trojklanného nervu,“ říká Ivana Štětkářová.

Tyto věci mohou uniknout pozornosti. Ale pokud se kumulují, je to řada specifických příznaků a určitě je potřeba navštívit specialistu.

Jak probíhá léčba roztroušené sklerózy, se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované