Hlavní obsah

Roční kupon na MHD by měl stát přes osm tisíc

Foto: Profimedia.cz

Vedení Prahy promýšlí, kolik bude stát předplatné na MHD.

Reklama

Analýza ukazuje, kolik by lidé měli zaplatit za MHD v Praze, když by se započítal růst inflace a ujetých kilometrů za posledních dvacet let. O skutečném zvýšení cen se nyní mezi politiky diskutuje.

Článek

Vedení Prahy spočítalo, že by cena ročního kuponu pro MHD v hlavním městě měla být letos 8422 korun.

A to v případě, kdyby se jeho cena odvíjela jen od toho, jak za posledních dvacet let rostla inflace a o kolik se zvýšil počet kilometrů, které metro, tramvaje a autobusy po Praze ujedou.

Dokládá to analýza, kterou si nechal zpracovat tým kolem náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě). Dokument vznikl v době, kdy politici přemýšlí, o kolik zdražit městskou dopravu.

K úvahám zvýšit cenu za roční kupon dovedlo politiky zejména to, že dopravní podnik pro letošní rok přijde o zhruba 1,7 miliardy korun. A to proto, že hlavně v době koronavirové epidemie klesl počet lidí, kteří městskou dopravu v Praze využívali.

O kolik se ve skutečnosti cena ročního kuponu zvýší, není zatím jasné, protože zástupci koaličních stran se o tom budou ještě bavit.

Scheinherr tento týden uvedl, že chtějí částku ze 3650 korun zvýšit o 365 korun. Podobné zdražení by se podle něho mělo opakovat i v dalších letech.

„Je to návrh k diskuzi, o kterém se budeme bavit,“ uvedl k tomu pro Seznam Zprávy pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Analýza vypracovaná vedením Prahy pak také dokládá, že pokud by se cena ročního kuponu měla zvyšovat jen podle toho, jak rostla inflace od roku 2000, tak by letos stál 6130 korun.

Navíc z dokumentu vyplývá, že mezi roky 2000 až 2020 se zvýšila průměrná mzda v Praze ze 17 422 na 42 760 korun. Cena kuponu se však snížila ze 3800 na současných 3650 korun.

Podle návrhu Prahy sobě by však nyní mohly zdražit i jednorázové jízdenky. „Jednorázové jízdenky bychom chtěli zdražit také od ledna, ale konkrétní sazbu ještě nemáme, je to o jednání s koaličními partnery,“ prohlásil Scheinherr.

Piráti pak naopak podle primátora Hřiba chtějí snížit cenu měsíčního kuponu tak, aby se přiblížila jedné dvanáctině ročního kuponu.

Praha roční kupon na MHD v roce 2015 zlevnila z původních 4750 korun na 3650. Fungování pražské MHD loni vyšlo asi na 21 miliard korun a magistrát ho dotoval částkou zhruba 17 miliard.

Reklama

Doporučované