Hlavní obsah

Případ Lithium. Přihráli jste to Bakalovu muži, tvrdí Faltýnek v Duelu s Milanem Chovancem

Duel živě mezi dvojkami ANO a ČSSD Jaroslavem Faltýnkem a Milanem Chovancem.

 

Reklama

Jak dopadnou volby? A s kým budou vládnout? Bude problém kauza Čapí hnízdo při povolebním vyjednávání? A jak se strany postaví k budoucí těžbě lithia? V Duelu Seznamu se potkávají místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Článek

Do voleb zbývá něco málo přes týden a na tuzemské politické scéně to opět vře. Dvě nejsilnější strany současné vládní koalice se tváří jako hlavní konkurenti, ale co když po volbách budou muset zase vládnout spolu.

V předvolebním Duelu se ptáme „dvojek” ANO a ČSSD, Jaroslava Faltýnka a Milana Chovance, zda je možná jejich spolupráce i po volbách.

Krádež za bílého dne?

V posledních dnech se rozhořel spor o těžbu lithia a znovu se na scénu vrátila i kauza Čapí hnízdo, dva její hlavní aktéři si totiž převzali obvinění.

Senátoři i poslanci se mimořádně schází, aby řešili memorandum na těžbu lithia s australskou firmou European Metals Holdings (EMH), které krátce před volbami podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček z ČSSD. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš to považuje za krádež za bílého dne. Ministra vyzval k odstoupení a chystá trestní oznámení.

Podle ČSSD byl však postup dán předchozími kroky ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), jehož úřad prodloužil australské firmě povolení k průzkumu ložisek lithia v Česku. Brabec namítá, že licenci neprojednával a že ji prodloužil v souladu s geologickým zákonem místně příslušný úředník. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pak vydal prohlášení, ve kterém Babiše označil za lháře a manipulátora. Podle premiéra Babiš účelově lže, aby odlákal pozornost od svých vlastních problémů.

Obvinění v kauze Čapí hnízdo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a místopředseda Jaroslav Faltýnek byli obviněni v souvislosti s padesátimilionovou dotací EU na stavbu farmy Čapí hnízdo. Oba politici vinu popírají, proti obvinění podají stížnost. Babiš také podává trestní oznámení kvůli twitterovému účtu Skupiny Šuman, která o víkendu zveřejnila dokumenty o farmě Čapí hnízdo. Babiše s Faltýnkem vydala ke stíhání Sněmovna.

Policie Babiše podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu.

Reklama

Doporučované