Hlavní obsah

Rodí se nová politická strana. Robejšek láká na národní zájmy, doufá v 20 procent voličů

Petr Robejšek oznámil založení nové politické strany. Program zatím žádný nemá

 

Reklama

Politolog Petr Robejšek, letos v říjnu vyznamenaný prezidentem Milošem Zemanem, oznámil vstup do politiky.

Článek

Politolog Petr Robejšek, letos v říjnu vyznamenaný prezidentem Milošem Zemanem, oznámil vstup do politiky. Zakládá stranu s názvem Realisté.

„Předpokládám, vzhledem k tomu, co nabídneme, že můžeme oslovit až dvacet procent voličů," řekl Robejšek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Voliče chce přesvědčit „autentickými lidmi", prioritami jako „rodina, bezpečnost, spravedlnost". Hlavním kritériem pro Robejška jsou národní zájmy.

Program strany bude představen na přelomu února a března příštího roku. „Musíme ho solidně promyslet, pokud bychom představili jen prázdné floskule, jen bychom voliče urazili," prohlásil.

Kritik Merkelové

Analytik na sebe v posledních měsících upozornil především kritikou Angely Merkelové, Evropské unie a jejich přístupu k uprchlické krizi. „Je třeba uvažovat i o vystoupení z EU, ale momentálně to nevidím jako aktuální otázku," prohlásil Robejšek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

28. října přijal od prezidenta Zemana Medaili Za zásluhy.

Kvůli plánovanému tažení do politiky Robejšek opustil správní radu think thanku Institut2080, ve kterém působil. Kromě něj v organizaci působí třeba klimatolog Václav Cílek nebo někdejší ministryně Dana Bérová či bývalý náměstek ministra vnitra Radka Johna Michal Moroz.

Robejšek dlouhé roky pracoval jako ředitel Mezinárodního institutu pro politiku a hospodářství v Hamburku. Jak před časem upozornil časopis Respekt, podle etické komise Německé asociace politických věd opisoval z cizího článku, aniž tento pramen uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované