Hlavní obsah

Rodí se nový konflikt mezi ANO a ČSSD, kvůli personální rošádě na Ministerstvu průmyslu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

ČSSD míní, že ministerstvo řídí náměstkyně Alexandra Rudyšarová – žena s mocným zastáním na Pražském hradě i u komunistů.

Článek

Kvůli divokým personálním rošádám na Ministerstvu průmyslu a obchodu se rodí vládní konflikt mezi hnutím ANO a ČSSD. Klíčovou roli v tomto sporu přitom paradoxně hrají komunisté, kteří stojí mimo vládu a jen ji tolerují.

Vše odstartovala snaha ministryně průmyslu Marty Novákové za hnutí ANO, která se ještě před koncem roku rozhodla udělat několik výrazných personálních změn ve vedení úřadu.

Chce se zbavit dvou náměstků – svého předchůdce Jiřího Havlíčka z ČSSD a Eduarda Muřického. A pak také státního tajemníka Roberta Szurmana, který se přesouvá na jiné místo, na pobočku v Ostravě.

„Podle vládního prohlášení upravujeme organizační strukturu. Nikoho nevyhazujeme, jen podle služebního zákona musí být některá místa přesoutěžena,“ řekla k tomu stručně Marta Nováková.

Novým tajemníkem podle prvních úvah měla být bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO, jejíž jméno padlo ještě ve čtvrtek na poradě vedení ministerstva. To vzbudilo velké emoce, takže nakonec to spíše bude exšéfka magistrátu Martina Děvěrová.

Tajemník by kromě chodu úřadu měl pod sebe nově dostat také některé sekce, které doposud měli na starosti klasicky náměstci. Právě kvůli tomu se změnami nesouhlasí ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček – a odmítl organizační změny předložit na vládě.

Kvůli dění na Ministerstvu průmyslu teď chystá dokonce schůzku s premiérem Babišem. Sociální demokraté mají čím dál větší pocit, že Ministerstvo průmyslu ve skutečnosti řídí náměstkyně Alexandra Rudyšarová, která byla pravou rukou Marty Novákové už ve Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Třiapadesátiletá vlivná náměstkyně je také důvodem, proč premiér Andrej Babiš neodvolal Novákovou z vládního křesla, jak kvůli neskrývané nespokojenosti plánoval. Jenže Novákovou paradoxně drží v ministerském křesle její náměstkyně Rudyšarová, která má mocné zastání u Pražského hradu a také u KSČM.

Za zemanovce kandidovala ve volbách v roce 2013, když byla v Rusnokově úřednické vládě náměstkyní na průmyslu pod ministrem Jiřím Ciencialou. U komunistů má zase spojení přímo na Vojtěcha Filipa, a to přes svého syna Rudolfa Rudyšara, který dělá předsedovi KSČM poslaneckého asistenta.

Rudyšarová zastává post takzvané politické náměstkyně, který neřídí žádnou sekci, a ministryně si ji může vybrat mimo služební zákon. Díky tomu mimo jiné zastupuje ministryni Novákovou například na jednání vlády, ve výborech či komisích v parlamentu.

A tady se střetávají zájmy a představy. Zatímco premiér Babiš od Ministerstva průmyslu očekává řešení současných trendů kolem digitalizace a automatizace výroby, prezident Zeman i komunisté nejvíc požadují rozhodnutí o dostavbě jaderných bloků.

Reklama

Doporučované