Hlavní obsah

Rodí se precedens? Vůdce ruské opozice Navalnyj si stěžuje na Kreml před soudem ve Štrasburku

Kauza Navalnyj před soudem ve ŠtrasburkuVideo: AP

 

Reklama

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj navštívil Evropský soud pro lidská práva. Na slyšení se probíralo, zda jeho držení ve vazbě nemělo politické motivy. Na finální rozhodnutí soudu se čeká.

Článek

Evropský soud pro lidská práva na středečním slyšení ve Štrasburku rozhodoval o tom, zda ruské úřady držely oprávněně ve vazbě hlasitého kritka Kremlu Alexeje Navalného. Prokázání toho, že ruské autority ho opakovaně věznily z politických důvodů, by znamenalo důležitý precedens pro celou řadu ruských aktivistů. Na konečné rozhodnutí soudu se čeká.

Obvinění Navalného je vnímané jako politická msta ruských úřadů za to, že se snažil rozkrývat korupci a vedl několik protestů proti současné ruské garnituře. Soud minulý rok rozhodl, že v případě sedmi z těchto zatčení byl lídr ruské opozice ve vazbě nezákonně a nařídil proto Rusku, aby jako náhradu zaplatilo 63 000 eur, což je v přepočtu přes 1,6 milionu korun. Případ byl ale nakonec odložen.

Navalnyj chce především dokázat politické motivy vedoucí k jeho obvinění, všechny případy byly proti němu prý vykonstruované. „Provládním hnutím a příznivcům je dovoleno pořádat shromáždění kdekoliv chtějí, zatímco pro nás je to absolutně zakázáno. Tento případ není důležitý jen pro mě, ale i pro ostatní Rusy a hlavně pro ty, kteří trpí a jsou perzekuováni proto, že se snaží prosazovat své právo shromažďovat se,” uvedl před soudem.

Největší politický oponent ruského prezidenta Vladimira Putina má v plánu bojkotovat březnové prezidentské volby v Rusku. Moskevský soud tento týden nařídil zrušení nadace, kterou Navalnyj používal ve své neúspěšné volební kampani, ze které byl v prosinci oficiálně vyloučen. Navalného bojkot prezidentských voleb by mohl snížit volební účast.

Reklama

Doporučované