Hlavní obsah

Rodí se ve Švýcarsku nové eso? Bývalý hokejový reprezentant má jasno: Chci trénovat v NHL

Bývalý český reprezentant má velké sny i po skončení kariéry: Chce být trenérem v NHL. Učí se ve Švýcarsku.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Hrál za reprezentaci, vyhrál ruskou i finskou ligu a hovoří plynně šesti jazyky. Bývalý útočník Pavel Rosa má jasno: Jednou chce trénovat v NHL. Svou kariéru začal ve švýcarském Fribourgu, kde pod dohledem Vjačeslava Bykova vede juniorský tým.

Článek

„Ve Švýcarsku bych velice rád co nejdříve trénoval ligu. Že je to vysoký cíl? Na to já nekoukám. Makám a chci být připravený, věřím si v tom, co dělám, a mám sny. Jako hráč jsem v NHL moc dlouhou kariéru neměl, ale ten sen pořád trvá: Teď tam chci trénovat,“ říká Pavel Rosa.

Bývalý český útočník s hokejem procestoval svět. V dresu Jokeritu vyhrál finskou ligu, stal se i ruským šampionem s moskevským klubem Dynamo. Mihl se i v české reprezentaci. Teď žije ve švýcarském Fribourgu dalším hokejovým snem. Chce být úspěšným trenérem, patřit mezi ty nejlepší.

Nejlepší místo pro hokej: Podívejte se, jak žijí čeští hokejisté v malé vísce vysoko ve švýcarských horách.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Hokejový svět o něm ví. V organizaci, kde „válí“ čeští reprezentanti Roman Červenka s Michalem Birnerem, trénuje malé děti a od příští sezony povede i juniorský tým. To vše pod dohledem bývalého trenéra ruské sborné Vjačeslava Bykova, který ve Švýcarsku žije a působí i ve vedení tamního hokejového klubu.

„Lidé by měli mít sny, chtít něco dokázat. Je třeba se učit, být informovaný. Snažím se vidět co nejvíce zápasů NHL i jiných lig. Minulý rok jsem měl nabídku z juniorské ligy v Kanadě, mohl jsem dělat asistenta a těžce jsem o tom přemýšlel. Nakonec jsem se rozhodl zůstat tady ve Švýcarsku, alespoň jeden rok. Abych si osahal práci hlavního trenéra,“ říká 40letý Rosa, který plynně ovládá šest jazyků. Vedle češtiny hovoří i anglicky, francouzsky, německy, italsky a rusky.

Reklama

Doporučované