Hlavní obsah

Rodiče mě prodali Tálibánu. Měl ze mě být sebevražedný atentátník, říká 11letý Afghánec

Obchod s dětmi: Každý rok se jich prodá až milion.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na ulicích v Kábulu překupníci hledají i šestileté děti. Jejich rodičům slibují pravidelný měsíční příjem, když jim dítě předají a nechají je, aby pro ně pracovalo.

Článek

Každý rok je ve světě prodáno přes milion dětí. Nejde o nijak výjimečnou situaci, nejčastěji se tak děje v zemích, jako je Afghánistán.

„Můj otec a matka mě prodali za 10 000 dolarů obchodníkům a ti mě předali Tálibáncům. Tam mě cvičili na sebevražedného atentátníka,” říká 11letý Jahja. Místo toho, aby provedl svou sebevražednou misi, se rozhodl sám se vydat afghánským bezpečnostním silám.

„Tálibán mi dal sebevražedný pás, ale já jsem si ho neoblékl. Říkali, že se dostanu do nebe a já jsem se zeptal: A kde to nebe je? Řekli mi, že jedině děti, které zemřou v boji a které budou vést džihád, se tam dostanou,” říká Jahja.

Jedno z dalších dětí, které bylo prodáno – v tomto případě na ilegální práci do Saúdské Arábie – se jmenuje Hajatulláh. Říká, že byl otrok, když pracoval jako ilegální dělník v zahraničí a že ho zachránil pouze útěk.

„Mí rodiče o mně devět měsíců nevěděli. Zavlekli mě do Saúdské Arábii. Mučili mě, týrali a bili až tak, že pro mě těch 9 měsíců bylo jako 90 let. Ale i tak jsem tam musel pracovat,” říká v reportáži pořadu Svět bez obalu Hajatulláh.

Na ulicích v Kábulu překupníci hledají i šestileté děti. Jejich rodičům slibují pravidelný měsíční příjem, když jim dítě předají a nechají je, aby pro ně pracovalo. „Rodiny dětí jen málokdy dostanou peníze, které jim slibují. Většinou jsou podvedeni. A děti jsou pak často i sexuálně zneužívány,” tvrdí místní sociální pracovník.

Reklama

Doporučované