Hlavní obsah

Rodiče odmítli evakuaci, bojí se rabování, líčí žena z Hrušek

Foto: ČTK

Lidé opravují poničenou střechu jednoho z domů v obci Hrušky na Břeclavsku. (Nejedná se o ženu z rozhovoru.)

Reklama

Ta bouřka vypadala úplně normálně, tornádo přišlo z ničeho nic, líčí pro Rádio Expres obyvatelka z obce Hrušky na Břeclavsku. Nepřála si zveřejnit jméno. Popisuje také, že jak jsou budovy pobořené, lidé se bojí rabování.

Článek

První otázka je nasnadě: Jaké škody vám tornádo způsobilo?

Vzalo nám to střechy na sklepě, na domě, na domě u sestry i na domě u strýce… Okna jsou v půlce domu vybitá. A v domech všude, kde nejsou střechy a zapršelo, tak je uvnitř deset centimetrů vody.

Můžete popsat, jak se to ve čtvrtek večer celé semlelo?

Viděli jsme, že se blíží bouřka. Ta vypadala úplně normálně. Pak jsme si všimli, že je tam nějaký takový ocásek. Ještě jsme se o tom bavili s přítelem, že to může být tornádo, tak v podstatě ze srandy, protože nás v životě nenapadlo, že to takto může dopadnout. No a za deset minut už to bylo. Ale bylo to strašně nenápadné. To přišlo z ničeho nic. Byly kroupy, pak se zvedl vítr a už to bylo tady.

Jak jste zareagovali?

My jsme málem nestihli z prvního patra seběhnout dolů, schovat se do sklepa. Museli jsme na třikrát, protože všude lítalo sklo a nábytek a všechno.

Takže jste zůstali ve sklepě?

Ano, tam jsme to přečkali, ale utrhla se plynová trubka, takže ještě smrděl plyn. Tak jsme museli ještě utíkat v tornádu zastavovat plyn před barák. Takže celkem hardcore.

A jak vypadá situace nyní? Jste u domu?

Čekáme na statika právě. Pořád čekáme, nechtějí nás tam pustit.

Takže nemáte žádné informace?

Rodiče tam jsou, protože odmítli evakuaci. Báli se rabování. Protože je všechno otevřené ze všech stran a nevěříme, že to hasiči pohlídají, protože tam jsou všude přístupy z polí.

A někdo rabuje?

Nevím, myslím si, že ne, ale nikdo to nechce nechávat náhodě. A ani se nedivím.

Infolinka pro poptávku i nabídku pomoci

Jihomoravský kraj zřídil infolinku, na které je možné poptávat i nabízet pomoc. Krizová linka 800 129 921 bude v nepřetržitém provozu i během nadcházejícího víkendu.

+53

Reklama

Související témata:

Doporučované