Hlavní obsah

Rodiče provdají ročně po světě 12 milionů nezletilých dívek. Může být hůř

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Africkým Zimbabwe nedávno otřásla smrt nezletilé dívky, která přišla o život při náročném porodu. V reakci na událost OSN odsoudila dětské sňatky, které jsou v zemi navzdory zákazu na denním pořádku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Memory Machayové bylo v době úmrtí čtrnáct let a do manželství, kvůli kterému musela odejít ze školy, vstoupila ještě o rok dříve. Porod, který přišel o několik měsíců později, byl nad její síly a dívka zemřela v prostorách kostela v provincii Manica na východě Zimbabwe. Podle tamních médií k tragédii došlo už v polovině července, případ se však dařilo držet pod pokličkou.

To potvrzuje i text organizace Human Rights Watch, jehož autor se spojil s pozůstalými, díky kterým se příběh dostal do médií. Dívčino tělo mělo být v tajnosti pohřbeno dvě hodiny po osudném porodu a rodina se pohřbu ani nemohla zúčastnit. Představitelé kostela navíc vůči příbuzným začali vyvíjet tlak s cílem zamezit jakémukoliv šíření informací o tom, co se stalo. Čerstvému vdovci navíc měli chtít poskytnout o pět let mladší dívku jakožto náhradu za Memory.

Případem se již začala zabývat tamní policie a své vlastní vyšetřování zahájila také zimbabwská genderová komise, ústavní orgán zřízený za účelem podpory a zajištění rovnosti žen a mužů v zemi. Ten uvedl, že spolu s tímto případem vyšetřuje i mnoho zpráv o sexuálním násilí na dětech včetně znásilnění, které jsou skryté za pojmem dětský sňatek. Na internetu nyní koluje petice, která volá po spravedlnosti pro zemřelou dívku. Podepsalo ji více než 60 tisíc lidí.

Své k události již sdělila i Organizace spojených národů (OSN), která je situací hluboce znepokojena a okolnosti, které vedly k dívčině smrti, důrazně odsuzuje. „Je smutné, že se stále objevují zprávy o sexuálním zneužívání nezletilých dívek včetně nucených dětských sňatků. A toto je jeden z těchto smutných případů,“ cituje agentura Reuters organizaci, podle které se přibližně každá třetí dívka v Zimbabwe provdá ještě před dovršením 18 let.

Dětské sňatky jsou zejména v rámci zimbabwské apoštolské církve běžnou praxí a neobvyklé není ani mnohoženství. Tamní vláda pak v těchto případech přivírá oči, přestože v roce 2016 po rozhodnutí Ústavního soudu přijala zákon, který neumožňuje lidem mladším 18 let legálně uzavírat manželství.

Pro některé chudé rodiny v zemi ale sňatek znamená zbavení se finančního břemene a obnos, který za nevěstu od manžela obdrží, často využijí jako prostředek k přežití, informuje nezisková organizace Girls Not Brides. Některé náboženské sekty, kam lze zařadit i zimbabwskou apoštolskou církev, pak mladé dívky podporují ve sňatku s mnohem staršími muži, kteří se mají stát jejich „duchovními vůdci“.

V Zimbabwe se tak podle Girls Not Brides přibližně třetina dívek ocitne v manželství ještě před dovršením 18 let a přibližně 5 % dívek se vdá ještě před patnáctým rokem života. Sňatku ještě před dosažením plnoletosti se ale nevyhnou ani zimbabwští chlapci, v jejich případě jde o asi 2 %, píše na svém webu organizace.

„Nutit jakoukoliv dívku do manželství jí způsobí nevýslovné utrpení a dlouhotrvající újmu. Dívky jsou často sexuálně zneužívány, bity jak svými muži, tak tchány, jsou uvězněny v domovech a jsou nuceny k otěhotnění a porodu,“ uvádí Human Rights Watch a poukazuje také na to, že dívky přicházejí o možnost vzdělávání se ve školách.

Situace je ale o něco lepší, než jak tomu bylo dříve. Podle Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF) se totiž počet dětských sňatků snížil – před deseti lety hrozil jedné dívce ze čtyř, dnes jde o přibližně jednu z pěti. Stále však jde o nadměrně rozšířenou praktiku.

Situace se navíc razantně změnila vlivem koronavirové pandemie. Před jejím vypuknutím se očekávalo, že se ještě před osmnáctými narozeninami v nadcházejícím desetiletí provdá více než 100 milionů dívek. Nyní se toto číslo má navýšit až o dalších deset milionů, a to zejména kvůli ekonomické krizi i kvůli uzavírání škol.

Vůbec nejvyšší míru dětských sňatků eviduje UNICEF v subsaharské Africe a druhé místo patří jihu Asie – v případě obou těchto oblastí došlo k překročení hranice 30 %. O něco nižší úroveň dětských sňatků eviduje Latinská Amerika a Karibik (asi 24 %), Blízký východ a sever Afriky (přibližně 17 %) nebo východní Evropa a střední Asie (cca 12 %).

Celkový počet dívek, které se každoročně vdají ještě jako nezletilé, dosahuje 12 milionů. Jedním z cílů OSN tak je ukončení této praxe v následujících devíti letech, tedy do roku 2030. „Dětské sňatky okrádají dívky o jejich dětství a ohrožují jejich životy a zdraví,“ píše UNICEF.

Reklama

Doporučované