Hlavní obsah

Rodiče se snaží získat zpět své děti, které odešly bojovat za Islámský stát

Svět bez obalu: Přišli o syna. A jejich vnoučata se snachou zůstávají v Sýrii.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

K bojovníkům Islámského státu se v minulosti přidalo mnoho Kazachů. Snahu vrátit je domů doprovází výhrůžky zradikalizovaných muslimů.

Článek

Jedním z míst, kde se kazašští místní muslimové radikalizovali, je Džezkazgan. Dříve – za sovětských časů – se zde nacházelo centrum zpracování mědi. V posledních letech se však zdejší ekonomická situace zhoršila, což vedlo i k růstu islámského radikalismu.

Své o tom ví Mukhambetkali a jeho žena Botagoz. Jejich syn jednoho dne zmizel. O mnoho později jej objevili na videu na YouTube. Hovořil na něm odkudsi ze Sýrie.

„Zhroutila jsem se na postel a brečela. Dva měsíce předtím vzala snacha Juldyz – bez jediného slova vysvětlení – děti a odešla za ním,” říká Botagoz.

Juldyz pak začala do Kazachstánu přes aplikaci WhatsApp posílat videa a fotografie vnoučat: chlapce Omara a jeho dvou starších sester. A dědeček Mukhambetkali se rozhodl, že je v Sýrii navštíví.

„Byl jsem tam devět dní. Samozřejmě je komplikované být ve válečné zóně,“ vzpomíná senior. Syna i snachu se snažil přesvědčit, aby se i s dětmi vrátili do rodné země. „Ale on nechtěl,” říká Mukhambetkali.

Při další návštěvě Mukhambetkaliho v Sýrii už byl syn mrtev. Juldyz však přesto odmítá se do Kazachstánu vrátit.

O tom, že jde o palčivý problém, svědčí i fakt, že v Džezkazganu vznikla iniciativa, jejíž snahou je navrátit kazašské občany ze Sýrie domů. Askar, jeden z místních obyvatel, usiluje začlenit je zpátky do komunity. Snaha je to čím dál nebezpečnější. „Mívám výhrůžné telefonáty. Začínají slovy: Jaké máš právo mluvit s našimi rodiči, někam s nimi chodit, míchat se do jejich života? Žádali jsme tě o to? Když nás nebudeš poslouchat, připrav se na smrt,” popsal v rozhovoru s reportéry Rádia Svobodná Evropa Askar.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované