Hlavní obsah

Rodiče školáka ze Sandy Hook: Facebook se nesnaží zastavit hoaxy a útoky na oběti tragédií

Při střelbě na základní škole v USA v roce 2012 zemřelo 20 dětí a šest učitelů.Video: Profimedia.cz, Reuters

 

Reklama

Zpravodajský server The Guardian zveřejnil otevřený dopis rodičů, kterým zemřel syn při masakru na americké škole. Vyčítají v něm Marku Zuckerbergovi, že jsou vystaveni útokům konspirátorů a Facebook situaci nijak neřeší.

Článek

Rodiče chlapce, který zemřel při masakru na americké základní škole Sandy Hook v roce 2012, napsali otevřený dopis zakladateli a šéfovi Facebooku Marku Zuckerbergovi. Vadí jim, že se sociální síť dostatečně nesnaží zastavit lidi, již šíří lži a hoaxy o tragických událostech.

Dopis, který zveřejnil zpravodajský server The Guardian, je podepsán Leonardem Poznerem a Veronique De La Rosaovou. Jejich šestiletý syn Noah Pozner byl jednou z obětí střelby na základní škole Sandy Hook.

„Téměř ihned po masakru 20 malých dětí do sedmi let a šesti učitelů na nás začali útočit,“ napsali rodiče. „Konspirátoři a protivládní provokatéři na Facebooku tvrdili, že masakr byl hoax, že zemřeli takzvaní krizoví herci a že veřejnost by měla začít hledat pravdu o našich rodinách,“ pokračuje dopis.

Rodiče Zuckerbergovi vyčetli, že ačkoliv tvrdil, že sociální síť podnikne kroky proti falešným a nenávistným zprávám, nesnaží se dostatečně a naopak podobný obsah někdy chrání. „Cítíme se zklamáni vaším komentářem, jenž podporuje existenci bezpečného místa pro popírače holocaustu a nenávistných skupin, které napadají oběti tragédií,“ stojí v dopise.

Facebook už delší dobu čelí kritice kvůli způsobu, jakým řeší výskyt falešných zpráv. Zuckerberg v minulosti před americkým Senátem slíbil, že se pokusí sociální síť očistit. Dopis Poznera a De La Rosaové tvrdí, že k žádné smysluplné změně, která by omezila obtěžování obětí tragédií, nedošlo.

K masakru na základní škole Sandy Hook v americkém státě Connecticut došlo 14. prosince 2012. 20letý Adam Lanza doma nejprve zastřelil svou matku a poté 26 lidí v areálu školy. Většina z nich byly děti ve věku 6 a 7 let. Lanza následně spáchal sebevraždu.

Akcie americké internetové společnosti Facebook ve čtvrtek zažily nejhorší den od vstupu na burzu v roce 2012. Jejich cena se kvůli obavám o budoucí zisky podniku a pokles marží propadla asi o 19 procent. Tržní hodnota firmy se tak snížila zhruba o 120 miliard dolarů (2,6 bilionu korun).

Reklama

Doporučované