Hlavní obsah

Rodící se koalice na Ústecku narazila na nároky Babišových lidí

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Novým hejtmanem Ústeckého kraje má být Jan Schiller.

Reklama

Hnutí ANO chce mít v Ústeckém kraji většinu v radě, Starostové s tím ale nesouhlasí.

Článek

Na Ústecku se začala rodit nová koalice. Narozdíl od situace před čtyřmi roky by v ní měl být vítěz voleb - hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Jenže tak snadné to ještě nebude.

Zástupci ANO jednali v neděli po poledni s ODS a hnutí Starostové. V zastupitelstvu by případně měli pohodlnou většinu 32 z 55 křesel.

„Posun je v tom, že vyjednáváme ve třech,“ uvedl šéf ústeckého ANO a poslanec Jan Richter, který je zároveň součastí vyjednávacího týmu.

„Zatím je shoda na hejtmanovi,“ doplnil Richter. Tím by se mohl stát poslanec a lídr kandidátky Jan Schiller.

Schiller již v sobotu po vyhlášení výsledku voleb avizoval, že by v takovém případě skončil ve Sněmovně. Nahradil by ho Zdeněk Plecitý.

„V principu si myslím, že dohoda na tomto formátu je možná a byla by pro Ústecký kraj při stávajících počtech v zastupitelstvu rozumným a stabilním kompromisem, ale žádná dohoda ještě není domluvená,“ prohlásil lídr Starostů Filip Ušák.

Zástupci tří stran by se měli znovu setkat v úterý odpoledne, jak uvedl Schiller.

Společně se v neděli bavili o složení rady. Varianty jsou podle informací Seznam Zpráv tři. Hnutí ANO by chtělo mít v radě šest křesel, tři by připadla ODS a dvě Starostům.

Na tom by se mohla jednání zaseknout. „Pro nás je problémem, aby ANO mělo většinu v radě,“ řekl Ušák.

Další dvě varianty počítají s pěti křesly pro ANO, čtyři pro ODS a dvě pro Starosty. Poslední možností je, že by občanští demokraté a Starostové měli po třech místech v radě a ANO pět.

Jenže situace by mohla nakonec dopadnout i jinak. Podle informací Seznam Zpráv zástupci ANO v neděli jednali také se Spojenci pro kraj. Ti získali ve volbách čtyři křesla.

Reklama

Doporučované