Hlavní obsah

Rodiče si přímo na Úřadu vlády vymohli slib, že koalice zvýší rodičovskou pro více rodin

Anketa z rodičovského happeningu před Úřadem vlády.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pořadatelé během happeningu před Strakovou akademií předali balíčky premiéru Andreji Babišovi na podatelnu Úřadu vlády.

Článek

Koalice bude znovu jednat o podobě navýšení rodičovského příspěvku a do konce května rozhodne, zda ještě rozšíří okruh rodičů, kterým od ledna příštího roku zvedne dávku ze 220 tisíc na 300 tisíc korun.

Na protest proti tomu, že vláda se oproti předchozím slibům minulý týden rozhodla zvýšit příspěvek jen rodičům dětí narozených po 1. lednu 2020, přišly v pondělí na vládu dvě skupiny rodičů.

Jedna z nich uspořádala u sídla vlády happening a pak předala na podatelnu Úřadu vlády pro premiéra zásilku – kromě svých požadavků zabalili rodiče do obálky i použité pleny (jejich akci si můžete prohlédnout ve videu v úvodu textu).

Druhá se s Babišem setkala a premiér po hodinovém setkání podle agentury ČTK slíbil, že koalice zvýšení rodičovské znovu projedná.

Nové řešení je v tom, že zvýšenou rodičovskou dostane více rodin – a to nejen ty, jimž se nově narodí potomek, ale také ty, které budou rodičovský příspěvek ještě k 1. lednu příštího roku pobírat.

Těch, kteří do té doby částku vyčerpali, se zvýšení podle nového návrhu týkat nebude.

„Na premiéra jsme se obrátili, protože je to jeho vláda, a tak i jeho zodpovědnost,“ řekla před vládou Seznamu Michaela Vojtková, organizátorka happeningu.

„Mám syna, bude mu pět měsíců, říkali jsme si, že 300 tisíc není moc, ale když si to rozložíte na dva roky, tak se přehoupnete přes minimální mzdu,“ vysvětluje své rozhořčení Vojtková.

Další účastnice happeningu si musela přehodnotit svoje plány, jak bude čerpat rodičovskou dovolenou.

„Chtěli jsme si příspěvek navýšit na devět tisíc korun, abychom měli větší pohodu. Protože 7 600 korun, co máme teď, vůbec nestačí a musím chodit ještě do dvou prací,“ popisuje Marie Lukáčová.

Zbylí rodiče protestovali zejména proto, že jim navýšení jen pro určité rodiče přijde nespravedlivé.

Zvýšení rodičovské o 80 tisíc korun – ze 220 tisíc na 300 tisíc – slíbila Babišova vláda v programovém prohlášení. Loni koaliční strany chtěly dávku zvednout nejdřív o 40 tisíc od letošního pololetí a do konce volebního období pak o zbývajících 40 tisíc. Minulý rok v listopadu však koalice oznámila, že rodičovskou zvýší všem o 80 tisíc a to od roku 2020.

Minulý týden se však v rozporu s tímto slibem politici dohodli na tom, že by víc měli dostat od ledna jen rodiče novorozenců a to vzbudilo vlnu nevole.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Maláčová zrušení plánu vysvětlovala tím, že ministerstvu chybí osm z 11 miliard korun a že ministerstvo práce není schopno celou částku ve svém rozpočtu najít.

Lídři koalice totiž zároveň souhlasili také s vyšším průměrným růstem penzí, než ukládá zákon.

Reklama

Doporučované