Hlavní obsah

Vyděláváte víc, dostanete víc, plánuje ministerstvo další vylepšení peněz na rodičovské

Ministryně práce chce radikálně změnit podobu rodičovské.

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna ve středu projednávala návrh, podle něhož by se od ledna částka zvedla na 300 tisíc korun a potomek by mohl být ve školce 92 hodin měsíčně. O podobě předlohy budou poslanci hlasovat na říjnové schůzi.

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí posuzuje šest variant zvyšování příspěvků na péči o postižené lidi bez nutnosti měnit pokaždé zákon. Poslancům to ve středu řekla ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Dopady na státní rozpočet by činily podle hrubých odhadů půl miliardy až tři miliardy korun ročně. Příspěvky na péči pobírá asi 360 tisíc lidí.

„Velmi vážně uvažujeme o zavedení valorizačního mechanismu,“ uvedla Maláčová ve Sněmovně. Podle ní by ale neměl být automatický, jako je tomu u důchodů. Jakákoli změna by podle ní měla být navázána na širší novelu zákona o sociálních službách, jinak by neměla smysl. Maláčová také upozornila na to, že dávka by se mohla v konečném důsledku nejen zvyšovat, ale také snižovat.

Sněmovna o zvyšování příspěvků na péči debatovala v souvislosti se svým usnesením z loňského prosince, v němž vládu k přípravě valorizačního mechanismu vyzvala. „Jsem příznivcem toho, abychom důležité dávky valorizovali častěji, jako je tomu u důchodů,“ uvedla poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a apelovala na Maláčovou, aby celý proces urychlila.

Před dopady na státní rozpočet varoval Pavel Juříček (ANO), podle kterého by se dávky měly navázat na růst nebo pokles hrubého domácího produktu. Poslanec považuje za riziko vytvářet na rozpočet tlak nekonečným rozdáváním dávek.

Zvýšení rodičovské do tří let

Ministryně práce Jana Maláčová mimo jiné plánuje do tří let výrazně změnit rodičovskou v Česku. A to její podobu i příspěvky. Dávka by nově mohla vycházet, stejně jako u mateřské dovolené, z výše výdělku. A lidé by na ni odváděli pojistné.

O pravidlech rodičovské mluví nová evropská směrnice, která upravuje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Česká republika ji musí uplatnit nejpozději do začátku srpna 2022.

„Chtěla bych systém, kdy se výše rodičovské odvíjí od předchozího příjmu. To znamená, abychom měli rodičovskou nastavenou tak, jak je dneska mateřská,“ řekla novinářům Maláčová.

Mateřská se v Česku vyplácí z nemocenského pojištění. Činí 70 procent základu příjmu. Poskytuje se 28 týdnů – tedy půl roku, u vícerčat pak 37 týdnů. Rodičovská navazuje na mateřskou. Příspěvek poskytuje stát z rozpočtu. Rodiče mohou vyčerpat 220 tisíc korun. Dítě mohou umístit na 46 hodin měsíčně do školky.

Směrnice, která stanovuje minimální evropská pravidla, se připravovala několik let. Europoslanci a zástupci členských zemí ji schválili a letos začala platit. Podle předpisu by rodiče měli mít možnost nečerpat rodičovskou celou naráz, ale i po částech. Vybírat by si ji mohli třeba střídáním dnů volna a práce či v kratší pracovní době. Dva měsíce rodičovské by měly být nepřenosné, aby se matka a otec v péči o potomka vystřídali. Rodiče v celé Unii by měli mít nárok aspoň na čtyřměsíční rodičovskou a mohli by si ji vybrat nejvýš do osmi let dítěte. Placená česká rodičovská může nyní trvat až čtyři roky. Čím déle rodič doma s potomkem je, tím je měsíční dávka nižší.

„Nejsme schopni směrnici transponovat, aniž bychom do rodičovského příspěvku sáhli. Musíme si říct, co od této dávky očekáváme,“ uvedla náměstkyně pro pojistné systémy a nepojistné dávky Kateřina Jirková. Dodala, že příspěvek nyní nahrazuje příjem rodiče, podporu na dítě či výdaje kvůli nedostatku školek.

Podle náměstka pro legislativu Petra Hůrky Česko bude muset povahu rodičovské změnit. „EU vyžaduje, aby to byla sekundární dávka k peněžité pomoci v mateřství a byla fixována na kompenzaci ztráty výdělečné činnosti,“ uvedl Hůrka. Podle něj se tak může stát, že by se v budoucnu mohly vyplácet případně i dávky dvě – jedna pro rodiče jako náhrada za výdělek a druhá na dítě.

Maláčová řekla, že se teď chce soustředit na navýšení nynější rodičovské a zavedení zálohovaného výživného, sdílených míst a zajištění dostatku jeslí. Její úřad připraví do konce volebního období různé scénáře. Příští vláda by z nich pak jeden vybrala a prosazovala, popsala ministryně. Volební období končí na podzim 2021. Po volbách by tak bylo zhruba osm měsíců na projednání a schválení legislativy v nové Sněmovně. V této době by se navíc sestavoval nový kabinet.

Středeční jednání Sněmovny

Na dnešním jednání Sněmovny poslanci navrhli rozšíření okruhu rodin, které by měly nárok na zvýšený rodičovský příspěvek. Podle vládní předlohy by jej měli dostávat rodiče novorozenců a dětí do čtyř let, kteří budou k lednu příspěvek ještě pobírat. V dnešním druhém čtení novely se sešlo hned několik pozměňovacích návrhů, aby příspěvek vzrostl i rodinám s dětmi do čtyř let věku, kteří jej už vyčerpali. Sněmovna bude o podobě předlohy hlasovat na říjnové schůzi.

Základní rodičovský příspěvek vzroste od příštího roku podle novely o 80 000 korun na 300 000 korun. V případě vícerčat se příspěvek zvýší ze současných 330 000 na 450 000 korun.

Vládní novela obsahuje i další změny. Počet hodin, na který mohou rodiče dávat své děti do dvou let do školky či jinam na hlídání a nepřijít přitom o rodičovskou, by se měl od ledna zdvojnásobit. Zatímco nyní je to 46 hodin měsíčně, nově by to mělo být až 92 hodin v měsíci. Rodičovský příspěvek se také bude započítávat do příjmů pro nárok na všechny dávky státní sociální podpory, které na výši příjmů závisí.

Reklama

Doporučované