Hlavní obsah

Rodičovství zaručí až o dva roky delší život. Alespoň podle studie

Rodiče se dožívají vyššího věku než bezdětné páry.

 

Reklama

Rozdíl v dožití matek a otců ve srovnání s bezdětnými lidmi je až v řádu let. Patrný je především u šedesátiletých mužů.

Článek

Pokud máte dítě, nepočítejte jen s více vráskami na čele, ale naopak i s delším životem. Podle vědců z Karolinska Institutu ve Švédsku vám rodičovství prodlouží život až o dva roky.

Výzkum se zaměřil na 1,4 milionu starších lidí, jejich rodinný stav i počet dětí. Vyšlo najevo, že rodiče alespoň jednoho dítěte mají šanci na delší život. A platí to především pro muže.

Největší rozdíl se prokázal u šedesátiletých. Průměrná naděje na dožití šedesátiletých mužů - otců je v tom případě až o dva roky vyšší než u těch bezdětných. U žen je rozdíl 1,5 roku. S věkem se pak rozdíl mezi rodiči a bezdětnými snižuje, i přesto například u osmdesátníků zůstává v řádu několika měsíců.

„Děti mohou poskytnout pomoc ve zdravotní péči, ale i velkou emocionální podporu,” vysvětluje závěry vedoucí studie, doktorka Karin Modig.

Pohlaví dítěte nebylo podle studie rozhodující. Vliv měl ovšem fakt, že rodiče nebyli sezdáni. Délka dožití se v tom případě snížila, a to především u mužů.

„Udělali jsme také hrubý odhad toho, jak daleko žijí děti od svých rodičů. Tento fakt ovšem výsledky nijak neovlivnil. Ve většině případů ale děti od svých rodičů nebydlely daleko,” doplnila doktorka.

Studie zkoumala záznamy 704 tisíc mužů a 725 tisíc žen narozených v letech 1911 a 1925 žijících ve Švédsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované