Hlavní obsah

Rodina hledá zemi, kde by mohla legálně žít. Naděje je v Německu

Příběh rodiny, která hledá zemi, kde by mohla normálně legálně žít.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

I když se v Íránu narodili, povolení k pobytu nemohou dostat.

Článek

Hanieh a Ali se do sebe zamilovali a před třemi roky se vzali - a to i přes odpor svých rodin.

Ale Ali - syn afghánských uprchlíků - nemá ani po svatbě v Íránu povolení k pobytu a nemá ho ani jejich dcera, která se páru narodila. Aby mohla rodina spolu legálně žít, tak si, bohužel, musí manželé hledat jinou zemi k životu.

Oba se narodili v Íránu. Ale Aliho rodiče jsou afghánští uprchlíci a jejich syn v Íránu vyrostl bez občanství i nějakého oficiálního statusu.

„Můj otec mi řekl: Jestli si myslíš, že bys mohl dostat povolení k pobytu, kdyby ses oženil s mou dcerou, tak na to zapomeň, protože íránští úředníci nic takového neudělají.”

Hanieh trpí achondroplázií, což je forma dwarfismu, a sama říká, že asi proto ani Ali nedostal od svých rodičů souhlas ke svatbě. „Trvalo mu rok, než přesvědčil svoji rodinu, aby se přišla podívat na tu moji. Přišli, ale nemají mě rádi. Za dva měsíce se jeho rodina rozhodla svatbu zrušit. Viděla jsem, jak z toho byl Ali nešťastný.”

Přesto se Ali a Hanieh vzali. Měli civilní svatbu. Když pak Hanieh zjistila, že je těhotná, byla v šoku stejně jako její lékaři.

Ali a Hanieh byli šťastní, když se jim narodila zdravá dcera Nila. Ale Alimu bylo hned jasné, že když dcera vyroste v Íránu bez dokladů - podobně jako on - tak bude mít jen omezenou možnost chodit do školy nebo získat práci.

„Když si Afghánec nebo jiný cizinec vezme íránskou ženu, ani v tom případě nedostane povolení k pobytu. Musí opustit Írán. Když nemůžu žít v Íránu legálně já, tak tu nemůže žít legálně ani má dcera. Takže nemůže chodit do školy a nezíská tu žádná základní občanská práva.”

Íránští aktivisté bojují už řadu let za reformu těchto zákonů, které považují za diskriminační. Bez naděje na změnu se Ali rozhodl, že bude následovat svou matku a sestru do Německa, aby se zde pokusil získat azyl. Manželé tak teď čekají, jestli se Alimu podaří azyl získat.

Pokud ano, stane se Ali poprvé v životě legálním obyvatelem nějaké země a snad se to podaří i jeho dceři. Do té doby mohou všichni jen doufat, že jednou budou žít jako rodina.

Reklama

Doporučované