Hlavní obsah

Rodina miliardáře chce bourat pražskou vilu. Její plán se bortí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vila v ulici Nad Výšinkou 15 v Praze 5 má jít k zemi. Praha se ale proti demolici odvolala.

Reklama

Plánovaná demolice vily v lukrativní pražské lokalitě Hřebenky dostává trhliny. Praha se proti demolici odvolala, Ministerstvo kultury řeší prohlášení vily za památku. Dům vlastní manželka miliardáře Jaroslava Haščáka.

Článek

Praha splnila svou hrozbu a odvolala se proti rozhodnutí o demolici vily v ulici Nad Výšinkou v Praze 5. Odvolání podaly ještě další téměř tři desítky lidí, kteří s demolicí nesouhlasí. Vyplývá to z dokumentu zveřejněném na úřední desce Prahy 5. Ministerstvo kultury navíc zahájilo správní řízení ohledně prohlášení vily za památku.

Vilu v lukrativní čtvrti Hřebenky spoluvlastní Valéria Haščáková, manželka slovenského miliardáře Jaroslava Haščáka ze skupiny Penta. Dům z počátku 20. století pochází z ateliéru architekta Viktora Beneše.

O odvolání rozhodla pražská rada už v červenci, a to krátce poté, co stavební úřad Prahy 5 podal demoliční výměr. Radní rozhodli také o tom, že Praha podá návrh na prohlášení budovy kulturní památkou.

„Uděláme vše, abychom kulturně cennou vilu stavitele Viktora Beneše Na Hřebenkách zachránili před demolicí. Odvoláme se proti rozhodnutí bourat a pokusíme se docílit toho, aby byla vila prohlášena za kulturní památku. Dokud k tomu máme co říct, budeme vždy hájit historické dědictví,“ uvedl již dříve primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Ministerstvo kultury potvrdilo, že se návrhem na památkový status vily skutečně zabývá. „Ministerstvo kultury obdrželo několik podnětů k prohlášení souboru Vila Viktora A. Beneše v Praze 5, ul. Na Výšince kulturní památkou. Vyhodnotilo je jako důvodné a ve věci zahájilo správní řízení,“ sdělila Petra Hrůšová z tiskového oddělení ministerstva.

Haščáková vlastní vilu napůl se společností Slam-Expo. Investorka se již dříve v Deníku N vyjádřila, že parcelu po demolici plánují prodat. Na pozemku má vyrůst nový bytový dům. Na dotaz ohledně aktuálního stavu projektu po odvoláních a krocích Ministerstva kultury Haščáková do vydání zprávy nereagovala.

Spoluzakladatel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák s rodinou se umisťují na předních příčkách žebříčku slovenských a českých miliardářů. Haščák na Slovensku od konce minulého roku čelil obvinění v souvislosti s 15 let starou kauzou Gorila, která se týkala právě Penty. Slovenský generální prokurátor na konci srpna Haščákovo stíhání kvůli chybějícím důkazům zrušil.

Reklama

Doporučované