Hlavní obsah

Rodina způsobila lockdown milionu lidí. Premiérka Ardernová si jí přesto váží

Foto: Profimedia.cz

Novozélandský Auckland se uzavřel kvůli obavám z britské mutace.

Reklama

Přestože za lockdownem stojí nezodpovědné chování lidí, kteří se setkali s nakaženými během předchozí uzávěry, premiérka Jacinda Ardernová je nechce exemplárně potrestat. Lidé by pak podle ní přestali kontakty nahlašovat úplně.

Článek

Největší novozélandské město Auckland vstoupilo v posledním únorovém dnu do nového lockdownu. Obyvatele města čeká týden s přísnějšími restrikcemi kvůli obavám z britské mutace. Nesmí se stýkat s členy jiných domácností. Bydliště mohou opustit pouze za účelem výkonu zaměstnání či na nákup. Do škol mohou nadále chodit jen děti nezbytných pracovníků.

Týdenní uzávěra přišla po novém případu lokální nákazy. Podle novozélandských úřadů je přímo spojený s dřívějším ohniskem infekcí britskou mutací, kvůli kterému prošlo město s víc jak 1,5 miliony obyvatel třídenní karanténou už v polovině měsíce. K setkání dvou nově infikovaných osob s rodinou, která bojovala s britskou variantou, došlo během třídenní uzávěry. Nikdo ho ale neoznámil hygieně a trasovačům.

Premiérka Jacinda Ardernová údajně chápe frustraci Novozélanďanů z lidí, kteří nedodržují bezpečnostní koronavirová opatření a jejich chování proto odsoudila jako „nepřijatelné“. Přes výzvy veřejnosti i opozice je ale nechce potrestat. Dotyční podle ní „čelí soudu celého národa“ a nejednali se zlým úmyslem.

„I když plně chápu lidské omyly, není v pořádku zklamat pětimilionový tým,“ prohlásila Ardernová. „Žádám proto všechny, aby opatření nadále podporovali, i pokud to znamená nahlásit člena rodiny nebo kolegu z práce.“

Tzv. případ M je jednadvacetiletý student a sourozenec žáka ze střední školy Papatoetoe, která je považována za únorové ohnisko. Ačkoliv mu v uplynulých dvou týdnech vyšly tři po sobě jdoucí testy jako negativní, v neděli už se u něj infekce prokázala. Pozitivní test vyšel i jeho matce, která je uváděna jako „případ N“. Mezitím stihl „případ M“ navštívit několik veřejných míst, například posilovnu. A to i poté, co čekal na výsledky čtvrtého testu a bylo mu řečeno, aby se izoloval.

Celkový počet případů potvrzených za poslední měsíc se tak vyšplhal na 11. Podle Ardernové je možné, že se ještě zvýší. Tamní hygiena nyní trasuje zhruba 200 kontaktů jednadvacetiletého studenta a jeho matky.

Vláda Ardernové mezitím čelí tlaku opozice, která volá po přísnějším potrestání těch, kteří poruší koronavirová pravidla. „Lidé necítí povinnost dodržovat pravidla, protože neexistují žádné sankce,“ uvedl k situaci politik Chris Bishop z novozélandské národní strany pro britský list The Guardian.

Ardernová uvedla, že rozhodnutí o trestu přísluší novozélandské policii. „Všichni jsou naštvaní. Absolutně rozumím tomu, že chtějí vidět potrestání. Ale jak potom zajistíme, aby nám lidé i nadále říkali pravdu. Neexistuje nic cennějšího než informace o kontaktech,“ argumentovala proti přísnému trestu premiérka. Prioritou podle ní zůstává zvládnutí klastru.

S jejím přístupem souhlasí i mikrobioložka Siouxsie Wilesová z Aucklandské univerzity. „To poslední, co chcete, je vytvořit prostředí, ve kterém se lidé, kteří porušují pravidla, nehlásí hygieně nebo odmítají chodit na testy,“ sdělila pro novozélandské veřejnoprávní rádio NZ. „Je nezbytné, aby lidé i nadále spolupracovali. Jedině tak zvítězíme.“

Reklama

Doporučované